U bent hier

Japan : één van de grootste vulkanen ter wereld uitgebarsten

Internationaal
14.09.2015 - 09.01u
Door: Herman Gezelle

De Aso in het zuiden van Japan is uitgebarsten. Dat is de grootste actieve vulkaan van Japan en een van de grootste vulkanen ter wereld. De gigantische rookpluim is kilometers ver te zijn. Alle toeristen en omwonenden zijn tijdig geëvacueerd.

Rond 2.49 uur Belgische tijd is de Aso beginnen uit te barsten. De Aso is de grootste actieve vulkaan op Japan en is een van de grootste ter wereld. De vulkaan bevindt zich in Kumamoto op het zuidelijke Japanse eiland Kyushu.

De top ligt op 1.592 meter boven het zeeniveau en de caldera - de grote komvormige krater - heeft een omtrek van ruim 100 kilometer.

De laatste jaren is de vulkaan erg in trek bij toeristen. Volgens verschillende bronnen bevonden zich tientallen toeristen niet ver van de top toen de uitbarsting begon, maar is iedereen tijdig geëvacueerd. Voorlopig is geen melding van eventuele slachtoffers. "Het belangrijkste is nu dat iedereen er weg blijft", klinkt het.

Niemand mag dichter dan 2 kilometer van de top komen. De zwarte en witte rookpluimen zijn kilometers ver te zien. Eventuele gevolgen voor het vliegverkeer zijn er nog niet.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto