Het Japanse conglomeraat Sumitomo investeert meer dan 100 miljoen euro in Belwind en Northwind, de Belgische offshorewindmolenparken van de supermarktketen Colruyt en van de gelijknamige familie. Dat schrijven De Tijd en L'Echo woensdag op basis van meerdere bronnen. Volgens de kranten kan het Japanse geld de uitbouw van windenergie op de Noordzee versnellen.

Concreet verkoopt Parkwind, de Colruyt-holding boven de twee windmolenparken, participaties aan Sumitomo. Zo worden de Japanners een gelijkwaardige partner in Belwind en Northwind. Het is ook de bedoeling dat de andere Parkwind-partners - Rabo en Meewind bij Belwind, Aspiravi bij Northwind - aan boord blijven.

De operatie betekent in geen geval dat Colruyt, een pionier in groene energie, uit de sector stapt, luidt het. Dankzij de gedeeltelijke verkoop krijgt Parkwind net tientallen miljoenen euro's cash binnen om verder te investeren. De bouw van offshorewindparken is bijzonder kapitaalintensief en kost snel honderden miljoenen euro's.

"Enerzijds kunnen we Belwind, een park dat al 165 megawatt produceert, verdubbelen door die investering, anderzijds hebben we nu een industriële partner die maakt dat we onze opgebouwde kennis op een hoger niveau kunnen tillen", zegt Wim Biesemans, de topman van Belwind, aan het VRT-radionieuws.

Sinds de kernramp in Fukushima in 2011 investeren Japanse bedrijven fors in hernieuwbare energie in het buitenland, onder mee om toegang te krijgen tot de Europese knowhow. "Sumitomo is momenteel nog niet aanwezig op de Europese markt en het is ook daarom dat ze een partnerschap met ons aangaan", aldus Biesemans.

Via Parkwind is Colruyt de grootste investeerder in Belgische windenergie op zee. De supermarktketen investeerde al ruim 120 miljoen euro in offshoreparken.

Sumitomo is in België ook al actief in chemie, vastgoed en tandwielkasten (Hansen Industrial Transmissions). De multinational heeft ook een uitgebreide energietak. Het bezit windmolenparken op land in de Verenigde Staten en in Zuid-Afrika. (De Tijd)

Sumitomo heeft een vestiging Warehouse aan de Industrieweg Beverdonk in Grobbendonk Antwerp East Port.