In Antwerpen heeft de politie een proces-verbaal van schuldig verzuim opgemaakt tegen de directeur van jeugdinstelling Dennenhof in Ekeren, omdat die instelling een zestienjarige jongen naar huis stuurde tegen het bevel van de jeugdrechter in. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

De jongen verbleef al 4 jaar in de instelling, maar dinsdagavond was het samen met een andere jongen tot een ernstig incident met een opvoeder gekomen.

De instelling riep dinsdagavond de politie erbij en de twee jongens brachten de nacht door in een cel. De dag nadien verschenen ze voor de jeugdrechter, die één jongen naar een instelling in Mol stuurde en de andere liet terugkeren naar Dennenhof. Ondanks die rechterlijke beslissing stuurde de instelling de jongen naar huis om daar te overnachten.

Een proces-verbaal voor schuldig verzuim tegen een instelling is hoogst uitzonderlijk, stelt voormalig jeugdrechter en huidig bureaulid van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) Christian Denoyelle vrijdag in een reactie. "Mogelijk had de instelling het niet voldoende duidelijk gemaakt aan de jeugdrechter hoe moeilijk ze het vonden om de jongen nog verder op te vangen, maar zelfs als ze dat wel gedaan hebben is het bedenkelijk om de beslissing van een rechter naast zich neer te leggen", stelt hij.

"Als een instelling zoiets op eigen houtje kan beslissen, waarom hebben we dan nog rechters? Ik heb begrip voor de moeilijke situatie waarin zo'n instelling zich bevindt, maar de jeugdrechter heeft zeker alle elementen afgewogen.

Bovendien is er niet altijd een alternatief, zeker als het gaat om een jongere met een erg specifiek profiel waarvoor crisisopvang elders zou tekortschieten." (belga)