Jeugdkamp De Maat heeft in 2014 met 12 605 overnachtingen een nieuw record op de tabellen gezet. Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. Zo hebben jeugdbewegingen al tot 2022 opties genomen op de meest interessante periodes in de zomer. Voor dit en volgend jaar stelt vzw Jeugdkamp De Maat nog verschillende investeringen in het vooruitzicht om het comfort voor de gasten verder te verhogen. De nodige subsidiedossiers worden hiervoor kortelings ingediend bij Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse dienst Jeugdwerk.

Vzw Jeugdkamp De Maat bestaat al bijna dertig jaar. De eerste jaren draaide het jeugdkamp – gevestigd in de vroegere stallingen van een verdwenen kasteel - op een 2 à 3 000 overnachtingen per jaar. Nu ligt dit cijfer al meer dan vier keer hoger. De gronden en gebouwen zijn eigendom van het gemeentebestuur. De vzw heeft deze in langdurige erfpacht en staat in voor het beheer van het erkende jeugdverblijfcentrum. De vzw wordt bestuurd door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van de jeugdverenigingen, scholen en de jeugdraad. Buiten de tewerkstelling van een dagelijkse beheerder door het gemeentebestuur, is de vzw maximaal zelfbedruipend.

Investeringen
De afgelopen tien jaar werd meer dan 500 000 euro geïnvesteerd in de vernieuwing en verdere uitbouw van het jeugdkamp, mede dankzij subsidies van de Vlaamse dienst Jeugdwerk en Toerisme Vlaanderen. Zo kwamen er een ondergrondse waterzuiveringsinstallatie van meer dan 120 000 euro, werd het sanitair vernieuwd en de vereiste brandveiligheidsvoorzieningen geïnstalleerd.

Voor de toekomst staan nog bijkomende investeringen op stapel. Zo moet dit najaar een sanitaire blok volledig gerenoveerd worden. De vzw wil de nodige 20 000 euro zelf financieren, mits 40 procent subsidies van Toerisme Vlaanderen. Ook zijn bepaalde goten en daklijsten aan vernieuwing toe, gevolgd door een schilderbeurt van alle buitenschrijnwerken. Een derde project dat het comfort van de gasten moet verhogen, het vernieuwen van de keuken. Dit laatste is voorzien voor 2016.

Grootste groep ooit
Naast het overnachtingsrecord kreeg De Maat in 2014 ook de grootste groep ooit over de vloer: 260 jongeren van Chiro Hekeko uit Kessel-Lo. De gebouwen hebben een capaciteit van 75 slaapplaatsen. In de zomer plaatsen jeugdbewegingen extra tenten op het achterliggende terrein.

Verdere groei?
De vzw ziet verdere groei bijna uitsluitend nog mogelijk in de wintermaanden, vooral in december en januari. De overige maanden – van maart tot eind oktober – zit alles altijd zo goed als vol en vraagt het inmiddels heel wat puzzelwerk om alle boekingen te verwerken. Naast de infrastructuur van het jeugdkamp zelf, spreekt vooral de prachtige en unieke omgeving heel wat gasten aan.