De Herentalse Jeugdraad gaf met de 'actie #HERman' een stem aan de jongeren om zich over het stedelijke beleid uit te spreken. Het resultaat zijn adviezen aan de politieke partijen.

De jeugd maakt een belangrijk segment van de lokale bevolking uit, maar heeft bij gebrek aan stemrecht geen kans om mee op het beleid te wegen. "Daarom wilden we als jeugdraad hen een stem geven via onze superheld #HERman", zeggen Teresa Van Grieken, Lina Cambré en Anke Maes van de Herentalse jeugdraad. Dat gebeurde onder meer via een enquête bij maar liefst 1.100 middelbare scholieren en een aangepaste rondvraag bij 345 kinderen tussen 10 en 12 jaar.

Relaxen, chillen belangrijk

Dat de jongeren vrije tijd en sport als belangrijkste thema's beschouwen, was ter verwachten.  Daarin stippen ze 'chillen' veruit als belangrijkste bezigheid aan, vóór fuiven en sport. Ook het belang van een jeugdhuis benadrukken ze, al missen ze dat wel degelijke in Noorderwijk.

Over de fuiflocaties en het aanbod zijn ze wel heel tevreden, vooral omdat zaal 't Hof centraal in de stad ligt. Alleen is die dringend aan een grote renovatie toe.

Aangezien bijna 70% van de jeugd met de fiets naar school rijdt, heeft ze een uitgesproken mening over de fietsinfrastructuur. "Het merendeel van hen vindt die niet goed, met speciale vermelding van de kasseien in het centrum. Schoolkinderen van de basisscholen vinden hun schoolomgeving meestal wel fietsveilig, bij de middelbare scholieren is dat een pak minder.' (pp-pb)