Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jeugduitwisseling: Heist meets Bergrivier Zuid-Afrika

Heist

Heist-op-den-Berg en het Zuid-Afrikaanse Bergrivier vormen sinds 2015 een stedenband. Samen zetten ze zich in om van elkaar te leren over drie grote thema’s: jeugd, participatie en milieu.

Welke betere manier is er om na te denken over jeugd, dan samen met de jeugd? Om die reden was er in 2018 een eerste uitwisseling. Jongeren van vier verschillende Heistse secundaire scholen trokken toen twee weken naar Bergrivier. Een jaar later ontving Heist-op-den-Berg tien Bergrivierse jongeren.

Na enkele jaren onderbreking door de coronapandemie, pikken ze de draad dit jaar opnieuw op. In maart en april 2023 zullen tien Heistse jongeren voor twee weken naar Zuid-Afrika trekken om uit te wisselen met leeftijdsgenoten.

In september startte de enthousiaste groep van tien jongeren met een intensieve voorbereiding van die uitwisseling. Ze kwamen al verschillende keren samen om te leren en te praten over cultuur, Zuid-Afrikaanse geschiedenis en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Daarnaast organiseerden ze activiteiten om geld in te zamelen voor de reis, waaronder een spaghettiavond en een comedyavond met Nigel Williams.

Het bestuur van Bergrivier werkt een gevarieerd en leerrijk programma uit. Naast enkele toeristische activiteiten staan er ook heel wat bezoeken aan sociale organisaties op het programma. Daarnaast verblijven de jongeren ook een tijd in gastgezinnen om te ervaren hoe het is om jong te zijn in Bergrivier. Wanneer ze terug in België zijn, delen ze hun ervaringen in hun scholen en in de gemeente.

Wat deze uitwisseling uniek maakt, is de wederkerigheid. Het is veel meer dan een inleefreis waarbij een groep westerse jongeren twee weken in het Zuiden ervaringen opdoet: het is een echte uitwisseling tussen Noord en Zuid. De Zuid-Afrikaanse jongeren die dit jaar de Heistse jongeren ontvangen, worden in 2024 verwelkomd in Heist-op-den-Berg. Dan kunnen zij ervaren hoe het is om jong te zijn in Heist.'

Heist

Deel dit artikel