De Brink, het jeugdverblijf van Scouts en Gidsen Vlaanderen aan de Bosbergen, verwarmt voortaan met een duurzame verwarmingsinstallatie op verantwoorde pellets. De CO2-voetafdruk van het domein wordt zo sterk gereduceerd. 

In aanwezigheid van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) werd vanmorgen de nieuwe verwarmingsinstallatie voorgesteld. 'De jeugdbeweging geeft een duurzaam voorbeeld', aldus Weyts.

'Scouting investeert in de toekomst van het (sociaal) toerisme in Vlaanderen en dat kan op steun van de overheid rekenen. Via Toerisme Vlaanderen investeerden we €55.000 in het project, dat in totaal €140.000 gekost heeft.  Deze investering loont voor het milieu én de portemonnee. 

De energiefactuur zal in de toekomst een stuk lager zijn, zodat er extra geïnvesteerd kan worden in een modern verblijf dat openstaat voor iederéén.  De scouts geven nog maar eens het goede voorbeeld', besluit Ben Weyts.

Nieuwe verwarmingsinstallatie van E-Tec (Viessmann) uit Dikberd Herentals

'Begin 2014 ging Hopper jeugdverblijf De Brink op zoek naar een nieuwe verwarmingsinstallatie voor de gehele verblijfsaccommodatie van het scouts- & gidsendomein in Herentals', weet Jeroen Pauwels resident De Brink. 'In het licht van scouting als milieubewuste jeugdbeweging, werd gezocht naar groene energie als alternatief voor stookolie en gas.

2 Jaar later is het project gerealiseerd in samenwerking met E-Tec uit Dikberd Herentals.  De Brink verwarmt vanaf nu met pellets en een warmtenet, waardoor de CO2-voetafdruk van het domein sterk wordt gereduceerd.

Jaarlijks overnachten hier 35.000 kinderen en jongeren met school of jeugdbeweging. Dankzij een infobord bij de ecologische installatie speelt dit project ook een educatieve rol. 

De ecologisch verantwoorde pellets worden geproduceerd en geleverd door Ecopower', besluit resident Jeroen Pauwels. 

Nieuw op De Brink

De Brink plant voor 2017-2018 nog een nieuw rolstoelpad en bivak rolstoeltoegankelijk, een investering van €100.000.

Guy Verellen / NNieuws.