Op donderdag 19 mei organiseren verschillende jongeren uit de Turnhoutse regio, een jobbeurs voor laag- en middengeschoolde jongeren in fuifzaal De Futur in Turnhout.

Ze krijgen hiervoor de steun van heel wat enthousiaste partners zoals de stad Turnhout en VDAB. Meer dan 40 bedrijven nemen deel aan de beurs.
Op jaarbasis ontving VDAB rechtstreeks 22.986 vacatures in het arrondissement Turnhout (maart 2021 – april 2022).

Dit is een stijging van 62,3% ten opzichte van één jaar geleden. Werkgevers hebben dringend nieuwe krachten nodig, maar vinden deze moeilijk. Daarnaast blijft er, ook in de brede regio Turnhout, heel wat werkloosheid bestaan bij de jeugd.

Met deze jobbeurs wordt geprobeerd om de brug te maken tussen de werkgevers en deze jongeren, wat hopelijk leidt tot heel wat ingevulde vacatures, al dan niet via werkplekleren.

Aanpak jeugdwerkloosheid

De aanpak van jeugdwerkloosheid is een belangrijk thema in de samenwerkingsovereenkomsten die de Stad Turnhout, Regio in Transitie en Noorderkempen Werkt met VDAB hebben afgesloten. De jobbeurs van 19 mei is een van de concrete acties die hieruit voortvloeien.

"Drive to work, let's MOEF"

De organisatie van de jobbeurs is volledig in handen van de jongeren zelf. Hierbij kunnen ze rekenen op de steun van de jongerenpartnerschappen Drive en Moef Noorderkempen die hen op verschillende levensdomeinen, zoals ook werk, begeleiden.

Deze partners zijn VDAB, Arktos, WEB, Emino, OCMW en CAW. Daarnaast heeft ook Stad Turnhout een faciliterende rol opgenomen. Door de jobbeurs zelf te organiseren willen de jongeren aan toekomstige werkgevers tonen dat ze zin hebben om te werken en hun vaardigheden in de verf zetten.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: "Deze jobbeurs wordt georganiseerd door jongeren zelf, op deze manier doen ze iets voor hun leeftijdsgenoten en kunnen ze werkgevers laten zien wat ze kunnen. Nog geen werkervaring, maar wel werkgoesting. Daar draait het om."

Deelnemende bedrijven

Deze werkgevers hebben alvast toegezegd om deel te nemen aan de beurs: Smurfit Kappa, Defensie, Politie, McDonalds, Theia, Sunparks, Dienstenthuis, Group Martens, Multimedium, Kwantum, DCA, VOSSAL, #Perfect Finish Asbestverwijdering, en nog vele andere.

Ben je tussen 18 en 30 jaar, laag- of middengeschoold (maximum een secundair diploma) en heb je weinig of geen werkervaring? Kom dan naar "Drive to work, let's MOEF" op donderdag 19 mei van 14 tot 16 uur in fuifzaal De Futur, Wezenstraat 6 in Turnhout.