Bewakingsfirma's zijn genoodzaakt tot extra aanwervingen door terreurdreiging.  Bewakingsfirma Securitas Belgium wil op korte termijn 350 extra bewakingsagenten aanwerven. Ze lanceert daarom een grote aanwervingscampagne, met als doel 350 geschikte kandidaten te vinden. Behalve extra bewakingsagenten, wil Securitas ook bijkomende explosievenhonden opleiden om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen.

Dat Securitas in deze tijd van het jaar extra aanwervingen doet, is niet uitzonderlijk. Door haar voortdurende groei werft de bewakingsfirma voortdurend nieuwe mensen aan, maar met de drukte van de eindejaarsperiode in het vooruitzicht zijn ook elk jaar in deze periode nog extra mensen nodig.

Door de verhoogde terreurdreiging trekt Securitas dat aantal dit jaar op tot 350 mensen.

"In de huidige omstandigheden is er een heel grote vraag naar beveiliging en het ziet ernaar uit dat de vraag naar extra beveiliging niet snel zal verdwijnen Om aan die toekomstige vraag te voldoen, is het nodig om zo snel mogelijk extra mensen aan te werven en op te leiden", weet Gerrit Bellon, woordvoerder van Securitas.

Securitas lanceerde daarom een aanwervingscampagne om nieuwe kandidaten te vinden. Dat gebeurt niet alleen via de klassieke kanalen, maar ook door de eigen werknemers op te roepen om zeker geschikte kandidaten aan te brengen.

Selectie blijft streng

Securitas benadrukt dat ze met deze nieuwe aanwervingen niet inboeten op de kwaliteit van het werk dat hun bewakingsagenten leveren. De aangeworven kandidaten worden grondig gescreend via Binnenlandse Zaken en moeten de basisopleiding tot bewakingsagent volgen.

Deze opleiding staat bovendien in het teken van de actualiteit: praktijkvoorbeelden hebben betrekking op terreur en er worden specifieke trainingsmodules toegevoegd.

Het duurt bijgevolg minstens vijf weken voor de aangeworven krachten het terrein op kunnen. Eens ze zo ver zijn, worden de nieuwe bewakingsagenten ingezet in diverse taken en sectoren en zeker niet meteen op risicovolle plaatsen zoals Brussel.

Gerrit Bellon : "De nieuwe werkkrachten krijgen voldoende tijd om zich in te werken samen met ervaren collega's, maar hun aanwerving zorgt er wel voor dat we meer ruimte krijgen om onze ervaren bewakingsagenten in te zetten op locaties waar wel veel ervaring vereist is."

Explosievenhonden

Het is opvallend dat er nu vooral vraag is naar bewakingsagenten, en minder naar technologische bewakingsoplossingen als slimme camera's.

"We merken dat mensen in tijden van hoge dreiging toch nog steeds de fysieke bewakingsagent voor de deur verkiezen boven technologische oplossingen. Op langere termijn wordt nu al gekeken naar structurele oplossingen via technologie", benadrukt Gerrit Bellon.

Wel is Securitas op zeer korte termijn ook extra explosievenhonden aan het opleiden. Momenteel beschikt het bedrijf over vijftig explosievenhonden. Die zijn de laatste weken voortdurend actief op het terrein, terwijl de vraag blijft toenemen. Het duurt drie maanden voor deze honden opgeleid zijn en ingezet kunnen worden.