Janssen Pharmaceutica heeft een tegenslag bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Het bedrijf heeft de ontwikkeling ervan tijdelijk stilgelegd, meldt het moederbedrijf Johnson & Johnson op zijn website.

Bij een proefpersoon is een "onverklaarbare ziekte" geconstateerd. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Janssen doet nog onderzoek naar de ziekte van de proefpersoon en komt met meer informatie als het een beter beeld heeft.

Het bedrijf benadrukt dat negatieve effecten zoals ziekte niet ongebruikelijk zijn bij medische proeven op een schaal als deze.

Het vaccin is een van de 6 vaccins die door een onderhandelingsteam van de Europese Unie zijn gereserveerd. Mochten de resultaten goed zijn dan kan Nederland aanspraak maken op bijna 8 miljoen vaccins van Janssen.

Ontsteking van het ruggemerg

De deelnemer in het onderzoek van Janssen doet mee aan een zogenoemd fase 3-onderzoek dat eind september van start ging. Hierin krijgen tienduizenden deelnemers in landen met veel coronabesmettingen het middel toegediend, terwijl een andere groep een placebo krijgt.

Op basis van dit onderzoek moet blijken of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen het virus.

Koorts en hoge bloeddruk

Twee deelnemers uit een eerder onderzoek van Janssen, een studie met 796 deelnemers, hadden last van serieuze bijwerkingen als koorts en een hoge bloeddruk door het toedienen van het vaccin.

Of die verschijnselen bij de zieke deelnemer in het huidige onderzoek ook optreden is niet bekend.

Totdat er meer duidelijk is, zegt het bedrijf, kunnen er geen nieuwe proefpersonen worden aangemeld voor de testen en krijgen de huidige deelnemers geen doses meer van het vaccin. Het bedrijf heeft een externe commissie gevraagd om onderzoek te doen naar de zieke proefpersoon. (Johnson & Johnson) Foto Covid testlabo Janssen Beerse/ Nnieuws/ Guy Verellen.