Johnson & Johnson gaat de uitrol van zijn vaccin in Europa vertragen, nadat bekend is geraakt dat de VS het gebruik van het vaccin tijdelijk opschort na gevallen van bloedklonters.

De Food and Drug Administration (FDA) en het Centers for Disease Control (CDC) bevestigen de opschorting dinsdag, kort nadat The New York Times het nieuws wereldkundig had gemaakt.

De pauze komt er nadat er bij 6 personen bloedklonters zijn vastgesteld. De federale instellingen, zoals de vaccinatiecentra, stoppen meteen met het gebruik van het vaccin, staten en andere overheden zullen wellicht volgen.

De 6 personen, allen vrouwen tussen 18 en 48 jaar, kregen de bloedklonters binnen twee weken na vaccinatie. Een van hen is overleden, een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hoelang de pauze precies zal duren, is nog onduidelijk.

Woensdag buigt het CDC zich opnieuw over het dossier, terwijl ook de FDA de gevallen verder onder de loep zal nemen. Tot nog toe werden er in de VS reeds zeven miljoen doses van het vaccin toegediend.

In een korte reactie deelde Johnson & Johnson aan de New York Times mee dat "op heden geen duidelijk oorzakelijk verband tussen de zeldzame gevallen van bloedklonters en het coronavaccin kon worden vastgesteld".

Zaterdag klonk het bij het Amerikaanse geneesmiddelagentschap FDA nog dat er geen oorzakelijk verband kon worden vastgesteld tussen het coronavaccin van Johnson & Johnson en gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) had daags voordien laten weten eveneens een onderzoek in te stellen.

De eerste doses van het coronavaccin van Johnson & Johnson, dat door de Belgische dochteronderneming Janssen Pharmaceutica in Leiden (NL) werd ontwikkeld, zijn maandag geleverd aan ons land.

Normaliter worden die vanaf volgende week toegediend.  (VRTNWS)

Janssen in Beerse functioneert als distributie-hub voor Europa.

Foto Janssen/J&J.