Alsof het tekort aan scheepscontainers én de blokkering van het Suez-kanaal eerder dit jaar nog niet genoeg logistieke problemen hebben veroorzaakt, heerst er momenteel een nieuwe crisis in de transportsector.

'En die is grotendeels te danken aan bepaalde spelers die maar al te graag een graantje meepikken van de hele corona-crisis en hun prijzen zodanig opdrijven dat enkel multinationals en grote ketens zich de walgelijk hoge tarieven kunnen permitteren', zegt Jonathan Willekens van 'Sinjeur by Jona' in Kasterlee.

'Voor KMO's is de situatie stilaan onleefbaar geworden.  9 september staat al maandenlang in dikke vette letters in onze agenda. Aan de vooravond van de jaarlijkse braderij zou ik namelijk m'n splinternieuwe herenboetiek 'Sinjeur by Jona' openen. Helaas besliste de huidige transportcrisis daar anders over.'

Jonathan: "Bloed, zweet, tranen én al mijn spaargeld heb ik in Sinjeur gestopt. Maar jammer genoeg kan er in deze omstandigheden geen sprake zijn van een grand opening.

Uiteraard wil ik wél heel graag kennismaken met iedereen en zullen de deuren op 9 september wagenwijd open staan voor iedereen. Helaas zullen de rekken maar voor zo'n twintig procent gevuld zijn, maar de glazen, die doen we helemaal vol!"

Onzekere toekomst

Jonathan blijft er optimistisch bij, al wacht hem een erg onzekere toekomst. "Momenteel heb ik er geen enkel zicht op wanneer ik voor de volle 100% kan openen.

Mijn leveranciers zitten namelijk in exact hetzelfde schuitje omdat ze ook op grondstoffen en materialen moeten wachten. Gelukkig zijn ze enorm begripvol en flexibel, dat waardeer enorm."

Op overheidssteun kan Jonathan voorlopig niet rekenen, maar ondertussen lopen de vaste kosten zoals huur, elektriciteit etc. natuurlijk gewoon door. Het verhaal van Jonathan getuigt van enorm veel wilskracht, ondernemerschap en doorzettingsvermogen in een extreem moeilijk ondernemersklimaat.

Het is helaas ook niet uitzonderlijk, want overal in de regio en elders zijn er tal van voorbeelden te vinden. Hoog tijd dat de politiek ingrijpt, want voor ondernemers is het vijf over twaalf.' Foto Jonathan Willekens/ Nnieuws.

SINJEUR by Jona - Turnhoutsebaan 9 - Kasterlee
www.sinjeurbyjona.be
+32 492 40 46 12
UITZONDERLIJK OPEN OP DONDERDAG 9 SEPTEMBER VAN 10 TOT 18u.