U bent hier

Jong VLD Geel: “Geef onze verenigingen in 2020 een gratis standje.”

Geel
15.12.2019 - 09.19u
Door: Mark Jaspers

Na de afgelasting van de kerstmarkt in Geel door de felle rukwinden blijven vele verenigingen met veel vragen achter. 'Om de standhouders een hart onder de riem te steken pleit Jong VLD Geel naast een volledige terugbetaling van de standgelden ook voor een compensatie onder de vorm van een lager of zelfs geen standgeld bij de volgende editie van de kerstmarkt.

Verschillende verenigingen met kraampjes op de Geelse Kerstmarkt zagen de bui zaterdag al snel hangen. Het barre weer met felle windstoten blies verschillende tentjes weg alsof het kaartenhuisjes waren'

De brandweer en politie konden niet langer de veiligheid garanderen en besloten de kerstmarkt te annuleren. De enige mogelijke beslissing volgens Jong VLD Geel, die voor de Warmste Week centjes aan het inzamelen waren tvv VZW De Waaiburg op de kerstmarkt.

"We zagen zelf ook wel in dat de wind te fel was voor de kerstkraampjes. Op zo een moment moet de stad de veiligheid laten primeren. Deze beslissing zal niet licht genomen zijn. Als gemeenteraadslid verwacht ik wel een grondige evaluatie en toelichting bij de beslissing, alsook een voorstel ter compensatie van de geleden verliezen", aldus Lieselotte Thys, gemeenteraadslid voor Open Vld.

'Om het inkomensverlies te compenseren en het leed van de standhouders te verzachten neemt het schepencollege maandag een beslissing om de standgelden al dan niet terug te betalen.

Voor Jong VLD Geel kan er geen twijfel bestaan. "De kraampjes zijn amper 2 uur open geweest. Terugbetaling van het standbeeld voor de kraampjes is het absolute minimum." Klinkt het resoluut bij de jonge liberalen."

Maar er is meer nodig volgens Jong VLD Geel. De kerstmarkt heeft al langer last van een tanende populariteit. Sinds de verhuis van de markt naar de parking op de Havermarkt neemt het aantal standhouders jaar na jaar af. De standhouders moeten ook de concurrentie aangaan met de vaste kerstmarkt, Geel Wintert.

"Deze afgelasting betekent voor vele verenigingen een zware financiële opdoffer. Aankopen zijn gebeurd, eten moet worden weggegooid, onmisbare inkomsten zijn verloren.

Het zou een mooie geste van de stad zijn om de standhouders volgend jaar tegen verminderde prijs een kraam aan te bieden. Want het zijn net onze verenigingen en organisaties die mee de kerstmarkt maken en dankzij wie de kerstmarkt ook echt leeft. Zij mogen met deze afgelasting niet met een financiële kater achterblijven." Aldus Berten Kempen, voorzitter van Jong VLD Geel.

Open Vld Geel zal op de gemeenteraad nu maandag het schepencollege hierover vragen stellen.'

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto