Onder het motto 'geen gepraat, een propere straat!' hield Jong VLD Geel afgelopen zondag een zwerfvuilactie in Zammel. Ze haalden 40 zakken zwerfvuil uit de Zammelse bermen en grachten.

'Zwerfvuil is een groot probleem, ook in Geel', zegt Berten Kempen Jong VLD. Het is opmerkelijk hoeveel blikjes, sigarettenpeuken en plastic er gewoon langs de kant van de weg wordt gedumpt. Maar Jong VLD Geel kwam meer tegen dan enkel sigarettenpeuken en blikjes: "Het probleem is groter dan enkel voorbijrijdende fietsers en automobilisten die niet de moeite nemen om het afval mee te nemen en thuis te sorteren.

Dat bewijzen de 40 zakken vuil die we hebben opgehaald. Het gaat dan ook om huisvuil dat gewoon langs de weg wordt gedumpt, zoals de 10tallen zakjes kattenzand die we in de Neerstraat en de Veestraat vonden!" Aldus Lieselotte Thys, die kandidaat is voor Open Vld bij de aankomende verkiezingen in mei.

Jong VLD Geel pleit daarom voor een structurele aanpak van het zwerfvuilprobleem. Ze zien mogelijkheden in het gebruiken van slimme data en sociale controle. "Eén enkele oplossing bestaat niet in de zwerfvuilproblematiek. Maar we moeten mensen die zwerfvuil tegen komen het makkelijk maken om dit te melden én met deze data slim aan de slag gaan.

Zoals via een makkelijke app bijvoorbeeld. Nu blijven meldingen te vaak ongebruikt." Aldus Berten Kempen, voorzitter Jong VLD Geel.

Ook sociale controle is volgens de Jong liberalen een belangrijk middel om een oplossing tegen zwerfvuil te bieden. "We zullen aan het bestuur van de voetbalclub vragen of ze eventueel mee een oogje in het zeil willen houden in de Veestraat en de Neerstraat. Misschien kunnen we onze kattenzand-dumper dan op heterdaad betrappen. We zullen ook de wijkagent op de hoogte brengen." Klinkt het strijdvaardig bij Jong Vld.

"Onze actie zal het probleem niet oplossen, maar als we allemaal samen werken lukt het ons misschien wel. Hopelijk inspireert onze actie andere verenigingen en alle inwoners van Zammel om samen een vuist te maken tegen zwerfvuil." (pp)