U bent hier

JONGCD&V Herentals vraagt lokaal bestuur Herentals om veilige studieplaatsen in te richten

Herentals
02.12.2020 - 17.45u
Door: Mark Jaspers

Inmiddels is het duidelijk dat lokale besturen opnieuw studieplaatsen mogen inrichten. "Het is een vraag van vele studenten die we moeten kunnen waarmaken onder strikte voorwaarden.

Een goede studieomgeving is cruciaal voor goede studieresultaten maar ook voor het mentale welzijn van de studenten", stellen jongerenvoorzitter Polien Willems, minister van Jeugd Benjamin Dalle en Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

'De lokale studieruimtes zijn een oplossing voor de duizenden studenten die aan de vooravond van de examens staan. Dat vindt ook Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die de vraag op de politieke agenda bracht.

"De afgelopen weken sprak ik met meer dan honderd studenten. De meeste gestelde vraag was die naar studieruimtes. We willen vermijden dat straks alle studenten opnieuw naar de studentensteden trekken.

Daarom hebben we gevraagd om dit opnieuw toe te staan", klinkt het bij een tevreden Brecht Warnez.

"De vraag naar lokale stille studeerplekken is groot bij onze jongeren. Ze zijn op zoek naar een plaats waar ze op een veilige en rustige manier hun leerstof kunnen verwerken.

Dit is zeker het geval voor veel jongeren waar hier thuis geen plaats voor is. Om dit te realiseren moeten we de krachten bundelen met de lokale besturen, zij staan het dichtst bij de jongeren en weten beter dan wie dan ook waar de meest urgente noden zich bevinden", aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.

Veilige studieruimtes ook in Herentals

JONGCD&V Herentals roept het stadsbestuur op om ook studie- en examenruimtes te voorzien. "Het samen studeren moet veilig gebeuren maar dat kan perfect", stelt Polien Willems, "Zo moet er bijvoorbeeld voldoende afstand tussen de studieplekken, een reservatiesysteem en voldoende ventilatie zijn."

De gezamenlijke studieplaatsen kan in de gemeente op verschillende plaatsen gebeuren.

JONGCD&V denkt daarbij aan het jeugdhuis, de bibliotheek,... Nu de examens voor de studenten uit het secundair onderwijs er zitten aan te komen, vraagt de jongerenbeweging niet te wachten maar onmiddellijk van start te gaan.

Tot slot vragen de jongeren ook examenruimtes te voorzien voor de meest kwetsbare studenten uit het hoger onderwijs. "Sommige examens zullen online doorgaan.

Voor studenten in een moeilijke thuisomgeving betekent dit dat ze vaak niet rustig hun examen kunnen afleggen of geen geschikte internet verbinding hebben. Een gemeentelijke examenruimte kan voor hen een wereld van verschil betekenen", sluit Polien Willems af. Foto : P. Willems/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto