8 maart is C

Volgende week dinsdag 8 maart gaan honderden jonge boeren protesteren en duidelijk maken dat het recente stikstofakkoord niet door de beugel kan, want dat dreigt een doodsvonnis te worden voor een hele generatie landbouwers.

In Genk, Brasschaat en Torhout – de thuisgemeentes van ministers Demir, Jambon en Crevits – komen de jongeren van Groene Kring, de organisatie voor jonge land- en tuinbouwers op straat met hun tractoren in drie grote rouwbijeenkomsten.

Op 23 februari kondigde de Vlaamse regering een akkoord aan dat de stikstofuitstoot moet verminderen.

Land- en tuinbouwers willen zeker meewerken aan een reductie van die stikstofuitstoot, maar het huidige akkoord dreigt een doodsvonnis te worden voor een generatie boeren, dat zegt Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge Vlaamse land- en tuinbouwers

De Vlaamse regering beloofde namelijk een akkoord dat zal zorgen voor de vermindering van stikstof én dat boeren toch nog de mogelijkheid geeft om toekomstgericht te ondernemen.

Helaas is die belofte niet nagekomen.

Met dit akkoord wordt het onmogelijk om nog te investeren, innoveren en bedrijven voor te bereiden op de toekomst. Genoeg is genoeg, vind Groene Kring. Een generatie jonge boeren dreigt verloren te gaan. Daarom roept Groene Kring 8 maart uit tot de 'Dag van nationale rouw voor de toekomst van de landbouw'.

Maarten Moermans, ondervoorzitter Groene Kring: "Jonge boeren zijn in rouw. De overheid heeft ons toekomstperspectief afgenomen en dwingt ons om te stoppen met het beroep waar we van houden.

Nochtans beseffen jonge boeren meer dan wie dan ook dat de stikstofuitstoot moet dalen. Maar daardoor mag het toekomstperspectief van jonge boeren niet gehypothekeerd worden. Dat willen we luid en duidelijk laten horen."