Voor de correctionele rechtbank van Mechelen zijn woensdag twee mannen verschenen die op 1 maart vorig jaar het zoontje van één van hen wilden ontvoeren. Ze forceerden het slot van de woning waar het kind zich met moeder en grootouders bevond, maar sloegen op de vlucht toen het licht aangestoken werd.

De vader kan niet vervolgd worden voor de poging tot ontvoering, tegen hem werd 6 maanden effectief gevorderd voor het vernielen van het slot.

De toenmalige vriendin van de vader had 10 dagen voor de feiten met hun zoontje de echtelijke woning verlaten, naar eigen zeggen omdat ze veelvuldig het slachtoffer werd van huiselijk geweld. De man had sindsdien zijn zoontje, dat op het moment van de feiten 11 maanden was, niet meer gezien. Hij besloot het kind bij diens grootoud ers te gaan halen.

De nacht van 1 op 2 maart vorig jaar ging hij met medebeklaagde naar het huis in Heist-op-den-Berg en poogde het slot van de voordeur open te breken. Toen binnen een licht aangestoken werd, sloegen de twee op de vlucht. Onder impuls van zijn moeder ging de vriend zich kort nadien aangeven bij de politie en bekende hij de feiten. Hij zou van de vader 1.500 euro gekregen hebben om zich een wapen aan te schaffen en het kind te ontvoeren. De man is zwakbegaafd en zeer beïnvloedbaar en aanvaardde het voorstel.

Doordat op het moment van de feiten nog geen ouderschapsregeling was uitgewerkt over het jongetje, hadden vader en moeder beiden het ouderlijk gezag. Daarom kan men voor de 20-jarige vader niet spreken van ontvoering.

De advocaat van de vriend beweert dat ook voor hem de aanklacht ontvoering niet geldt. "Hij zou het kind van de ene ouder naar de andere brengen, en dit in opdracht van één van beiden, dan is er toch geen sprake van ontvoering", klonk het bij zijn advocaat. "Het is niet eerlijk dat mijn cliënt zwaarder wordt vervolgd dan de vader van het kind want die bekokstoofde het plan."

Tegen de vriend werd 18 maanden met uitstel gevorderd, tegen de vader de maximumstraf van 6 maanden voor het vernielen van het slot. De mama van het jongetje en haar ouders vragen respectievelijk 2.500 en 2.000 euro schadevergoeding.

Vonnis wellicht op 22 februari. (belga)