Deelnemers aan Eurekas, de wedstrijd rond wetenschap en technologie voor het secundair onderwijs, stellen op 17 en 20 april hun projecten voor op een hogeschoolcampus in hun buurt. Voor de inzendingen uit de regio Antwerpen-Mechelen gebeurt dat op 17 april op Campus De Nayer van Thomas More in Sint-Katelijne-Waver. Jongeren uit de regio Kempen-Limburg zakken op 20 april af naar de Geelse campus van de hogeschool. Meer dan 100 teams schreven zich dit jaar in voor de wedstrijd.


Projecten

Oplossingen voor dodehoekongevallen, zonneboten en een onderzoek naar de meest irritante geluiden zijn enkele projecten die in Sint-Katelijne-Waver te bekijken zijn. In Geel stellen de deelnemers onder andere een automatische bananenpeller en een skateboard op waterkracht voor. De jongeren vormden voor Eurekas een team en zochten een uitdagend wetenschappelijk project. Velen lieten zich inspireren door het centrale jaarthema “mobiliteit en ruimtevaart”. Via www.eurekas.be brachten ze verslag uit over hun ervaringen en onderzoeksresultaten. Verschillende groepjes maakten daarbij ook een knappe wetenschapsvideo. Tijdens de regionale voorronden stellen ze hun projecten voor op een wetenschapsmarkt. Nadien maakt de jury bekend welke teams hun regio mogen vertegenwoordigen in de finale.

De categorieën en prijzen

Iedere deelnemer kreeg alvast een leuke attentie voor zijn inzet. De echte prijzen worden echter pas op 25 mei uitgedeeld tijdens de Eurekas-Awards in Leuven. Er zijn prijzen te winnen in verschillende categorieën: de beste proef in de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs, de beste proef rond het jaarthema “mobiliteit en ruimtevaart”, de gat-in-de-markt-prijs en de leukste wetenschapsvideo. Tijdens de finale kan het aanwezige publiek bovendien zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. 

Eurekas

Eurekas is een unieke samenwerking tussen partners van de Associatie KU Leuven (hogescholen GROEP T, KAHO Sint-Lieven, KATHO, Thomas More en universiteit KU Leuven). Het project maakt jongeren warm voor wetenschappen en technologie.   Voor informatie over Eurekas kan u terecht op www.eurekas.be - info@eurekas.be