Op donderdag 24 oktober 2019 vindt opnieuw de unieke Doedag plaats op verschillende locaties in Vlaanderen. Het Beroepenhuis vzw en tal van organisaties slaan de handen in elkaar om zowat 2.700 jongeren van het zesde leerjaar te verwelkomen. Ook de opleidingscentra van VDAB in de provincie Antwerpen stellen hun locatie open.

De kinderen kruipen die dag in de huid van een lasser, een vrachtwagenchauffeur, een keukenmedewerker, een verpleegkundige en nog vele andere technische en praktische beroepen uit verschillende sectoren zoals bouw, horeca, ICT, schoonmaak, zorg, transport en logistiek.

Door de professionele infrastructuur en expertise van de lesgevers maken de kinderen op een veilige manier kennis met de beroepen in een omgeving die een afspiegeling is van de realiteit. Zo brengen de Doedagen telkens een bijzondere dynamiek teweeg tussen leerlingen, leerkrachten, studenten en instructeurs.

Digitale doedag

De populariteit van de Doedag stijgt elk jaar. Daardoor kan niet elke klas fysiek deelnemen. Om dit op te vangen is er ook een digitale doedag voor 40 klassen (763 leerlingen), ontwikkeld door VDAB. Dit is een virtuele escape room waar leerlingen in hun eigen klas aan de hand van opdrachten knelpuntberoepen ontdekken en talenten ontdekken.

Meer dan een leuke uitstap

De Doedag is niet alleen een leuke uitstap, maar maakt ook deel uit van een proces waarbij kinderen zich bewust worden van hun talenten in het kader van een juiste studiekeuze. Door de aandacht te vestigen op praktische beroepen worden ook technische opleidingen een valabele studie-optie.

Want net deze richtingen, vaak zijn dit ook STEM-richtingen, bieden heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt! Het Beroepenhuis (www.beroepenhuis.be) ondersteunt dit initiatief omdat het bijdraagt aan het tegengaan van het 'watervaleffect' in het onderwijs.

De samenwerking tussen Het Beroepenhuis en de deelnemende organisaties is ingegeven vanuit een gemeenschappelijke maatschappelijke bekommernis: de kloof tussen onderwijs en arbeidswereld kleiner maken.

De doedag wordt al georganiseerd sinds 2002. Het Beroepenhuis legt de contacten met de scholen en verzorgt de inschrijvingen van de klassen. De scholen ontvangen vooraf educatieve lespakketten om de doedag in de klas te omkaderen.

Kom een kijkje nemen in een of meerdere van onze opleidingscentra:

In Herentals:
Brigandsstraat 1, 2200 Herentals
Activiteiten: carrossier, onderhoudsmecanicien, mecanicien en onderhoudselektricien
van 8.45 tot 12.15 uur en van 12.15 tot 16 uur

Hemeldonk 2, 2200 Herentals
Activiteiten: metselaar, stukadoor, vloerder en schilder
van 9 tot 11.50 uur en van 12.40 tot 15.30 uur

Rietbroek 4, 2200 Herentals 
Activiteiten: magazijnmedewerker, autobusbestuurder, vrachtwagenchauffeur, dakwerker, wegenwerker en bekister
van 9 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uur

In Turnhout:
Heilig Hartstraat 64, 2300 Turnhout
Activiteiten: drukvoorbereider, drukker, drukafwerker, patroontekenaar, stikker en PC-technicus
van 9.30 tot 14.30 uur