Laurens Ledeganck van school KOGEKA 3  Geel en Dylan Lejeune van het GO! Atheneum Zottegem en hebben de finale van de 9e editie van de Vlaamse STEM-Olympiade gewonnen. Ze mogen zich gedurende één jaar "de grootste jonge technologietalenten van Vlaanderen" noemen, zo meldt Agoria Vlaanderen.

Ze waren de beste in een theoretische test en vier praktische proeven waarmee hun inzicht in de STEM-domeinen wetenschap, technologie, ingenieurskunde en wiskunde werd getest. Lejeune en Ledeganck kregen in Brussel hun gouden medaille uit handen van ontslagnemend vicepremier Kris Peeters.

Alle deelnemers aan de finale, 13 meisjes en 35 jongens, kregen een technologisch gerelateerde prijs uit de prijzenpot ter waarde van 8.600 euro.

In twee rondes namen 24.628 leerlingen uit 236 secundaire scholen deel aan de olympiade. De leerlingen zitten in de eerste graad van het secundair. De actie moet hen tonen hoe boeiend technologie is, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

"Jongeren ontdekken zo hun technologisch talent. En Vlaanderen heeft nood aan technologen, ingenieurs en ICT'ers om zich als innovatieve regio te positioneren. Momenteel maken onze bedrijven zich volop klaar voor de zogenaamde vierde industriële evolutie en werken we aan de fabrieken van de toekomst."

Jongeren met een technologische bagage hebben een veelbelovende toekomst, zegt Demuynck. "Ze kunnen bijdragen aan oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we als maatschappij staan op het vlak van leefmilieu, mobiliteit, gezondheidszorg ... "

De olympiade is een samenwerking tussen technologiefederatie Agoria, Technopolis, Engie, HRRail, Volta, Defensie, Bekaert, Esas, IBM, KU Leuven, U Hasselt, U Gent, Associatie U Gent, associatie U Antwerpen, UCLL, PXL, Thomas MORE, VIVES en de Vlaamse overheid.