U bent hier

Jongerenwelzijn gaat in overleg met vakbonden van gemeenschapsinstelling De Kempen (2)

Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen
22.01.2018 - 19.38u
Door: Jens Nnieuws Jens

Het Agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse overheid zegt in dialoog te gaan met de vakbonden van gemeenschapsinstelling De Kempen in Mol. Het personeel had met een open brief aan minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) verschillende problemen aangekaart.

De vakbonden van De Kempen, een instelling voor bijzondere jeugdzorg, hadden in de open brief gewezen op problemen over onder meer de uitstroom, wachtlijsten en de samenwerking met psychiatrische voorzieningen. Ook is er onrust over de komst van een mogelijk gemengd karakter van de jongeren - zowel meisjes als jongeren.

Dinsdag staat een werkonderbreking gepland tussen ruwweg 10u en 12u.

Bij het Agentschap Jongerenwelzijn zegt men voor de dialoog te kiezen. "We gaan in overleg. We hebben begrip voor de soms moeilijke omstandigheden waarin ons eigen, en vaak heel geëngageerd, personeel moet werken. We werken vaak met jongeren die een heel complexe problematiek hebben en dat is niet altijd evident", klinkt het.

De voorbije maanden zijn er - zo wijst het Agentschap er op - al maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen, met extra personeel. "Dit ook om de transitie te vergemakkelijken naar meer plaatsen voor meisjes door ombouw van plaatsen voor jongens. Dat is een transitie die eerder al was aangekondigd en voorbereid", klinkt het.

Er wordt ook op gewezen dat er voor jongeren met zware problematieken aparte leefgroepen zijn ingerecht in alle instellingen voor langdurig verblijf. "Die leefgroepen zijn apart omkaderd en tellen slechts zes plaatsen in plaats van negen of tien vroeger.

Op die manier kan meer op maat worden gewerkt en daalt de werkdruk", luidt het nog. "Ook wordt gewerkt aan akkoorden met externe partners, zoals de kinder- en jeugdpsychiatrie."

Het agentschap zegt voorts de bekommernissen over een vlotte uitstroom te delen en zegt dat er allerlei inspanningen worden gedaan, zowel financieel als via het nieuwe jeugddelinquentierecht.

"Jongerenwelzijn verwelkomt deze extra inspanningen op diverse terreinen en benadrukt dat die ook in de komende jaren volgehouden moeten blijven", besluit men. (BELGA)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto