U bent hier

Jos Van Thielen, docent Dier & Welzijn: 'Stress bij koeien wegnemen zou al veel helpen'

Herentals | Vlaanderen
12.09.2017 - 17.12u
Door: Herman Gezelle

"Als je dieren beter begrijpt en beter kan inschatten, hebben zowel de dieren als het slachthuis daar voordeel bij."

Jos Van Thielen uit Herentals, docent Thomas More en de KU Leuven leert werknemers van slachthuizen op welke manier ze efficiënter en met meer oog voor het welzijn van de dieren kunnen te werk gaan. Dieren slachten is nooit helemaal diervriendelijk. Maar het kan wel beter.

In maart van dit jaar doken er al schokkende beelden op van Animal Rights in een varkensslachterij in Tielt. Na een tijdelijke sluiting liet minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het slachthuis in april weer openen. Maar wel onder strikte voorwaarden. Eén van de voorwaarden is een verplichte opleiding voor de werknemers van het slachthuis.

Volgens Jos van Thielen, één van de opleiders, is het essentieel om de dieren en hun gedrag te begrijpen. "Mensen bekijken dieren altijd vanuit hun eigen standpunt en dat is verkeerd. Onze zintuigen verschillen met die van dieren. Een koe heeft een veel beter gehoor en zal dus meteen alert zijn als ze hoge tonen hoort."

Net als een varken heeft een koe ook minder dieptezicht.

"Ze kunnen minder goed inschatten hoe diep een plas water is en zullen daar dus niet zomaar doorstappen. Als je hen even de tijd geeft om te controleren hoe diep het water is, stappen ze er vanzelf wel door. Dan zijn stokslagen niet nodig." (vrt/ jos van thielen)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto