U bent hier

Jos Vermeulen : 'Samenhorigheid is de schoonheid van een dorp'

Herentals
24.01.2019 - 15.45u
Door: Enna Briers editor

Jos Vermeulen (72) is een bekend en populaire figuur in Noorderwijk en ver daarbuiten. Hij is een échte kenner van het dorp, voorzitter van het Davidsfonds, lid van NSB en daarnaast schrijft hij maandelijks artikels voor het Baviaantje.

Op zijn eerste 3 levensjaren na woont Jos zijn hele leven in Noorderwijk. Hier ontmoette hij ook zijn vrouw. Zij is geboren en getogen in Noorderwijk.

Fotografie

De rode draad doorheen zijn leven is fotografie. Hier is hij al zijn hele leven mee bezig en won zo ook vele prijzen. Zelf richtte hij in 1972 fotoclub 'Imago Noorderwijk' op. Deze vereniging specialiseerde zich in beelden van het leven in Noorderwijk, waardoor er nu een groot fotoarchief bestaat.

Met het beëindigen van deze club stapte Jos over naar een grotere club, 'Medium Antwerpen'. Hier werden vooral dia's genomen, die gebruikt worden voor de deelname aan wedstrijden over de hele wereld. Jos won zelf 2 keer zo'n wedstrijd en kreeg daarvoor telkens een medaille van de Koning. (foto)

Davidsfonds, klassiek concert van Flanders Harp Quartet in Zandkapel

Al 13 jaar is Jos Vermeulen voorzitter van Davidsfonds Noorderwijk - Morkhoven. Zes keer per jaar houden de leden een vergadering om de activiteiten doorheen het jaar te bespreken. Jos doet dan de taakverdeling en controleert de uitvoering.  'Ik heb er veel werk mee, omdat er gedurende het jaar heel wat culturele evenementen georganiseerd worden, maar dat doe ik graag', vervolgt Vermeulen.

'Zo volgt de nieuwjaarsreceptie op 27 januari in combinatie met een niet te missen klassiek concert van Flanders Harp Quartet in de Zandkapel. Kaarten reserveer je bij Jos Vermeulen (014-26 24 07).'

NSB

Jos is ook actief lid van de NSB, de Nationale Strijdersbond. Dit is een groep sympathisanten van de oud-strijders van WO I en II. Vroeger bestond deze vereniging uit oud-strijders van WO I, en later sloten ook de oud-strijders van de tweede wereldoorlog zich aan.

Helaas zijn er nu geen oud-strijders meer, maar dankzij sympathisanten zoals Jos blijft de bond bestaan. Op 11 november trekken alle leden in stoet de straat op om de oud-strijders bij de oorlogsmonumenten te eren.

Ronde van Noorderwijk

Voor Jos is het mooiste aan Noorderwijk nog steeds de 'Ronde van Noorderwijk'. 'Voor mij brengt dit een gevoel van samenhorigheid tussen de verschillende wijken met zich mee', mijmert hij.  'De 12 wijken, die ontstonden in 1974 bij de stoet voor het 1.000-jarig bestaan van het dorp, herinneren iedereen er aan hoe mooi het vroeger allemaal was.

Door de verstedelijking dreigt een deel van het samenhorigheidsgevoel verloren te gaan, en dat vind ik jammer. Ik hoop dat de samenhorigheid behouden blijft, want dat is de schoonheid van een dorp', zo besluit Jos.  Foto Enna Briers / Nnieuws.

imageMeer nieuws

SKS Herentals - Olen United 2-0 : 'SKS nestelt zich aan kop klassement'

SKS Herentals - Olen United 2-0 : 'SKS nestelt zich aan kop klassement'
Herentals | Neteland | Olen 04.12.2021 - 22.59u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 04.12.2021 - 22.46u

Real Elmos Herentals bekert verder en zit bij de laatste 16

Real Elmos Herentals bekert verder en zit bij de laatste 16
Herentals | Nationaal 04.12.2021 - 11.31u

Extra trajectcontroles Neteland spoedig operationeel

Extra trajectcontroles Neteland spoedig operationeel
Herentals | Vorselaar 03.12.2021 - 18.29u

3M geeft historische vervuiling met PFOS via de lucht toe, maar blijft gezondheidseffecten ontkennen

Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 18.28u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 03.12.2021 - 18.21u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto