Journalist Marc Helsen : 'In het geweer tegen Hitler - verzet tijdens WO II in Herentals'
Met In het geweer tegen Hitler zet Herentaldum de schijnwerper op de verzetsdaden van Herentalse weerstanders tijdens WO II.
Het boek schetst, vaak in hun eigen woorden, een portret van een aantal Herentalsenaren die het aandurfden in het verzet te gaan tegen de bezetter en tegen de handlangers en uitvoerders van een onmenselijk regime.
Niet zelden bekochten ze het met zware ontberingen, tot een verschrikkelijke dood in de nazi-concentratiekampen toe.
"Ik vond dat ik dit boek moest schrijven toen ik naar aanleiding van het aanleggen van Stolpersteine voor de woningen van de in Duitsland vermoorde politieke gevangenen in contact kwam met de familie Aerts-Vleugels", zegt auteur en journalist Marc Helsen.
"Zij bezorgde met het dossier van de gebroeders Aerts, die door verraad van één van hun beste vrienden naar de hel van de nazi-concentratiekampen werden weggevoerd en daar ook stierven. In dat dossier zat ook een afschrift van het vonnis van de krijgsraad in Turnhout, die op 29 mei 1946 de verrader veroordeelde tot levenslange opsluiting. De doodstraf was niet mogelijk omdat hij op het ogenblik van de feiten slechts 17 jaar oud was. Alhoewel ik in grote mijnen vertrouwd was met het wedervaren van het ongelukkige broederpaar, was ik verbijsterde door de details die ik in het vonnis aantrof."
Korte inhoud
- In het verzet tegen Hitler begint met de reconstructie van de feiten die leidden tot het vonnis van de Krijgsraad en de daaraan verbonden veroordeling tot levenslange celstraf van Jozef Torfs uit Herentals. Torfs was verantwoordelijk voor de Duitse razzia's tot de arrestaties van 42 Herentalsenaren leidden. Negen daarvan overleefden de Duitse concentratiekampen niet. De gevolgen van het verraad van Torfs -die zelfs zijn beste vrienden bij de scouts aangaf- worden uitgespit, per slachtoffer, met o.a. ruime aandacht voor het wedervaren van de gebroeders Aerts, Frans Jonghbloet, Frans Vets en Gustaaf Leysen.
- Met talloze foto's en nooit eerder gepubliceerde documenten.
- In het boek komen getuigenissen van volgende weerstanders voor: Josephine Van Loy, Armand Van Mol, Emiel Van Nooten en Bonifaas Wouters. Zij overleefden de oorlog en/of de kampen en vertelden hun verhaal 30 jaar geleden aan de auteur.
- Lees het nooit geschreven verhaal van John Dirckx, die Buchenwald én een vreselijke dodenmars overleefde.
- Met verder ook verzetsverhalen van Gaston Heylen (officier van het Geheim Leger en medeverantwoordelijk voor een aantal spectaculaire aanslagen van het verzet in Herentals), Leon Puyenbroeck (verdwenen tijdens een transport uit Buchenwald), Nard Van Loy (en de arrestatie van Willy De Milliano op de 'Zaat') én dossier van de Herentalse brandweer, van wie veel van de leden bij het verzet gingen.
- Met een apart hoofdstuk over de Herentalse 'Stolpersteine' en aan wie ze zijn opgedragen.
- Het boek besteedt ook aandacht aan de verzetsbewegingen die waren er actief in Herentals, in welke Duitse concentratiekampen mensen uit Herentals gevangen zaten en tot slot: hoe na de oorlog de erkenning van de weerstanders verliep.
- Met nawoord van prof. Thomas Nys, Herentalsenaar en als filosoof verbonden aan het departement Filosofie van Universiteit van Amsterdam.
* 'In het geweer tegen Hitler' is uitgeven door Herentaldum. Het boek kan worden afgehaald op zondag 4 mei van 11 tot 18 uur in de voormalige kapel van de Voorzienigheid, Wolstraat 27 in Herentals en kost die dag uitzonderlijk slechts 25 euro.
* Om 15 uur houdt Marc Helsen er ook een lezing over het thema. Nadien ligt het boek in de Herentalse boekhandels en is het te koop op de dienst Toerisme aan 30 euro. Of schrijf 35 euro over op de Herentaldum-rek.nr. BE41 0015 1296 8210 en het boek wordt na 4 mei aan uw adres opgestuurd.
De Kapel Wolstraat 27, Herentals, België