U bent hier

Journalisten veroordeeld omdat ze radio van hulpdiensten afluisterden

Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen
01.04.2015 - 12.24u
Door: Herman Gezelle

De correctionele rechtbank van Brussel heeft zeven personen veroordeeld tot geldboetes omdat ze het Astrid-radionetwerk van de hulpdiensten hadden afgeluisterd. Onder de veroordeelde beklaagden zijn ook enkele journalisten.

De man die het systeem had gekraakt en vervolgens apparatuur had verkocht om de hulpdiensten af te luisteren, krijgt een boete van 7.700 euro, waarvan de helft met uitstel. Vijf beklaagden, waaronder verschillende journalisten, werden veroordeeld tot een boete van 4.400 euro, waarvan de helft met uitstel. Eén beklaagde kreeg een boete met volledig uitstel omdat hij zich in een precaire financiële situatie bevindt. De laatste beklaagde krijgt enkel een opschorting omdat hij volgens de rechtbank het systeem maar één dag had gebruikt.

Volgens de rechtbank zijn dergelijke handelingen een potentieel gevaar voor de maatschappij, maar was dat niet de drijfveer van de beklaagden. "Het ging hier om liefde voor radiotechniek en het bekomen van een concurrentieel voordeel", sprak de rechter. "Er zaten ook zwakheden in het systeem dat door amateurs kon worden afgeluisterd."

NV Astrid, het bedrijf dat het radionetwerk beheert, krijgt geen schadevergoeding. Volgens de rechter bestond er al twijfel bij de bekwaamheid van het netwerk, onafhankelijk van dit dossier en moest het bedrijf de zwakheden in het systeem sowieso aanpakken. (vrt)

In de de provincie Antwerpen misbruiken enkele journalisten het Astrid-netwerk.  Later meer.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto