U bent hier

Jubileumfeest Löfer Echos Wiekevorst op zondag 6 mei

Heist op den Berg
27.04.2018 - 09.48u
Door: Mark Jaspers

We schrijven zomer 1968. Enkele fanatieke muzikanten van de Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid Wiekevorst waren net terug van een reisje naar het dorpje Lofer in Tirol. Daar hadden zij tussen de bossen en bergen ook de typische Tiroler blaasmuziek mogen ontdekken en zij kwamen op het idee: "Wat die kunnen, dat kunnen wij ook!"

GEBOORTE
Muzikanten om hun droom te realiseren waren snel gevonden: de fanfare had immers al jaren de gewoonte om de carnavalstoet van Herenthout muzikaal op te luisteren met een groepje van een tiental blaasmuzikanten. Die vormden meteen de basis voor de nieuwe blaaskapel.

Links en rechts konden zij ondertussen diverse bladmuziek op de kop tikken die met zo'n klein groepje speelbaar was. Men denke daarbij aan amusementsmuziek in de brede zin van het woord, want naast echte tirolermuziek zaten daar Rijnlandse drinkliederen, Vlaamse schlagers en polka's en potpourri's allerhande tussen.

Daarmee konden ze aan de slag en de repetities begonnen in de garage van Gust Van Den Bergh. Ook een naam was snel gevonden: geïnspireerd door het dorpje in Tirol waar alles begonnen was, werd de nieuwe boreling "Die Löfer Echos" gedoopt.

MUZIEKSTIJL
In de daaropvolgende decennia werd er lustig op los gemusiceerd onder leiding van achtereenvolgens Raymond Lambrechts, Eli Van Den Bergh en Dirk Thijs. Het orkest was zo flexibel dat de muziekstijl gemakkelijk kon aangepast worden aan het soort van optreden: jubileumvieringen, kermissen, optochten, manifestaties, verbroederingen met bevriende blaaskapellen, dorpsfeesten, Bergconcerten en avondvullende concertoptredens.

Er werden zelfs enkele buitenlandse concertreizen ondernomen. Zo was de onvergetelijke reis naar Zuid-Tirol in 2000 vast en zeker een mijlpaal in de geschiedenis van het orkest.

Telkens er muzikanten wegvielen omwille van leeftijd of omstandigheden, werden die probleemloos aangevuld vanuit het jeugdarsenaal van de fanfare. Dat gebeurde ook in 2016, toen Dirk Thijs de muzikale leiding doorgaf aan jonge belofte Jorrick Saelen en er ook een algemene verjonging van het orkest doorgevoerd werd.

Sinds vorig jaar repeteert het orkest terug maandelijks en daardoor kon het repertoire opnieuw aangevuld worden met actuele blaasmuziek. Er werd ook geïnvesteerd in een fonkelnieuwe Tiroler outfit.

JUBILEUM
En dit jaar bestaan de Löfer Echos dus 50 jaar. Dat willen ze natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan. Op zondag 6 mei e.k. wordt één en ander gevierd met aangepaste hapjes en drank (in Tirolerstijl). Er zijn ook doorlopend optredens van het orkest zelf en bevriende blaaskapellen.

Ook alle nog levende oud-muzikanten werden uitgenodigd in een reünie om mee te vieren en herinneringen op te halen. Kortom: een viering in stijl, van een 50-jarige in de fleur van zijn leven, maar met nog een mooie toekomst voor zich!

Locatie: Wiekevorstse Goorweg 42, Wiekevorst. Gratis inkom, de hele dag vanaf 11 u.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto