De Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen. Ook dit jaar zorgden het Davidsfonds van Nijlen en van Kessel voor de lokale uitgave (de 28e in de rij), in samenwerking met alle scholen en het gemeentebestuur van Nijlen.

Walter Caethoven Davidsfonds van Nijlen : 'Tijdens het schooljaar 2016-2017 draaide de wedstrijd rond het thema "hoe groen is onze blauwe planeet?" Het milieu is een erg breed en actueel thema. Een ware uitdaging voor onze jonge schrijvers. De lokale jury geeft punten voor inhoud (samenhang en originaliteit) en taal (nauwkeurige verwoording en vlotheid).

De beste vijf inzendingen van elke reeks werden zaterdag eerst plaatselijk bekroond tijdens een plechtige ontvangst op het gemeentehuis. Een deskundige jury kiest verder uit de eerste lokale laureaten de provinciale winnaars.

Voor hun prestatie werden de plaatselijke laureaten alvast door het Davidsfonds van Nijlen en het Davidsfonds van Kessel in de boeken gezet. Cultuurschepen Luc Luyten illustreerde het thema van de opstelwedstrijd met een indrukwekkende diamontage en drukte zijn waardering uit voor de deelnemende scholen.

Hij dankte DF-voorzitter Walter Caethoven die de schrijfwedstrijd al voor de 28e keer trok. Dan werden onder herhaald applaus de laureaten bekend gemaakt, waarna woordkunstenaars Gaston Van den Branden en Agnes Van Brandt de winnende werkjes met veel brio voorlazen.

Beide organiserende Davidsfondsafdelingen hopen met deze schrijfwedstrijd de liefde voor het Nederlands, onze denk- en gevoelstaal, bij de jongeren aangewakkerd te hebben. Zij danken de scholen en het gemeentebestuur voor de wijze waarop hun initiatief elk jaar weer wordt gesteund en feliciteren de laureaten', besluit Walter Caethoven.

Laureaten Junior Journalist 2017 : Davidsfonds Nijlen – Davidsfonds Kessel

Basisschool : Flor Vercammen - 'De strijd om de groene prijs!' - Goezo Kerkeblokken
Nijlen met 128,25/150.

Secundair : Witze Tops - 'Hoe groen is onze blauwe planeet?' - Githo
Bevel - 124/150. (rr)