Alle rechterlijke uitspraken zijn vanaf nu online beschikbaar dankzij een centrale databank. In tweede fase zijn alle vonnissen en arresten door iedereen te raadplegen.
'De manier waarop vonnissen en arresten in ons land publiek gemaakt worden en raadpleegbaar zijn, verschilt nauwelijks van de situatie in de 19e eeuw. Nochtans zien we in heel wat andere landen dat het anders kan, met online databanken voor uitspraken van hoven en rechtbanken.
Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil hier verandering in brengen.
Afgelopen vrijdag keurde de ministerraad zijn wetsontwerp hieromtrent goed. Dit voorziet in een wettelijke kader zodat alle uitspraken van de hoven en rechtbanken via één online platform beschikbaar worden, wat efficiëntiewinsten en nieuwe analysemogelijkheden met zich meebrengt.
Gefaseerd zullen alle vonnissen en arresten, weliswaar gepseudonimiseerd, online toegankelijk worden voor iedereen.
De openbaarheid van vonnissen en arresten is als fundament vastgelegd in onze grondwet. In tegenstelling tot beslissingen van de regering, zijn uitspraken van een rechtbank of een hof los van de beroepsprocedures niet rechtstreeks onderhevig aan controle door een orgaan zoals het parlement.
Daarom voorzag de grondwetgever dat de samenleving moet kunnen nagaan of de uitspraken en motiveringen van de rechters verlopen zoals de wet ze voorschrijft. De vonnissen moeten publiek uitgesproken worden en vrij raadpleegbaar zijn.
De manier waarop dit nu wordt aangepakt, is aan vernieuwing toe. Vonnissen worden dan wel mondeling uitgesproken en in het geval van strafzaken ook openbaar in de publiek toegankelijke zittingszaal, momenteel liggen de afgedrukte exemplaren versies verspreid over de hoven en rechtbanken van dit land.
Inzage voor magistraten en betrokken partijen, dan publieke openstelling
In de eerste fase zullen magistraten de mogelijkheid hebben de vonnissen en arresten te raadplegen in deze databank.
Advocaten, beklaagden, burgerlijke partijen en deskundigen zullen eveneens uitspraken in hun specifiek dossier digitaal kunnen inkijken.
Ook tijdens gerechtelijke- en opsporingsonderzoeken kan de centrale databank van waarde zijn. Bijvoorbeeld op verzoek van een magistraat nagaan of namen van bepaalde verdachten in eerdere vonnissen of arresten opdoken zonder dat ze destijds verdachte waren. Om misbruiken te voorkomen, moeten magistraten een voorafgaand gemotiveerd verzoek indienen.
Net zoals nu in de assisenhoven aanplakkingen van arresten gebeuren, wordt in de eerste fase ook voorzien dat de databank bepaalde uitspraken integraal online ter beschikking stelt voor de volledige maatschappij.
Het kan gaan om assisenzaken zoals moord of doodslag en terrorismefeiten. In correctionele zaken is dit eerder uitzonderlijk, maar het kan in specifieke gevallen. Zo voorziet artikel 457 van het strafwetboek dit expliciet voor het vermengen van schadelijke stoffen in voedingswaren en dranken.
Namen of gegevens die naar de identiteit van slachtoffers kunnen leiden, worden nooit gepubliceerd. Zo wordt hun privacy beschermd.
In de tweede fase, worden alle vonnissen en arresten openbaar gepubliceerd en voor iedereen raadpleegbaar door middel van een performante zoekmachine. De namen van privépersonen worden daarbij gepseudonimiseerd, wat inhoudt dat ze worden vervangen door schuilnamen.
Namen van rechtspersonen daarentegen blijven behouden, zoals dat nu al het geval is bij uitspraken van ondernemingsrechtbanken.
Datagestuurde aanpak voor een veerkrachtig beleid
De voordelen van een centrale databank zijn duidelijk, met als rechtstreeks gevolg een veel grotere efficiëntie en tijdswinst voor de rechtbanken, parketten, advocaten, beklaagden en burgerlijke partijen.
Ook het verbruik van papier wordt fors beperkt.
En magistraten hebben meer informatie ter beschikking waarop ze hun beslissingen kunnen baseren. De databank stelt de samenleving ook in staat om te controleren hoe en volgens welke motivering de rechterlijke macht beslissingen maakt. In het verlengde van die redenering zal de centrale databank eveneens data-analyses mogelijk maken.
Zo kan bijvoorbeeld statistisch worden afgetoetst hoe rechters bepaalde wetten interpreteren en toepassen.
Deze datagestuurde aanpak is handig voor de regering of het parlement om het justitiebeleid nauwkeuriger af te stemmen op maatschappelijke ontwikkelingen.
Inmiddels ging de regering ook akkoord met de publicatie van een overheidsopdracht die de ontwikkeling van software voor de databank en de pseudonimisering van de vonnissen en arresten mogelijk moet maken.
Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie:"Het gaat hier om een cruciale stap in de digitalisering van justitie. Een snelle justitie moet haar uitspraken transparant en eenvoudig ter beschikking stellen van het publiek. Samen met professionele vonnisvoorlichters zorgen we voor de grondwettelijk gegarandeerde openbaarheid van de uitspraken." Foto NNieuws.
Na 2 jaar heeft opnieuw het jaarlijks Militaire treffen WOII in Ramsel Hamerstraat plaats op 8, 9 en 10 juli.
'Met de nadruk op 78 jaar Bevrijding, gaan we er weer een fijn en mooi weekend van maken,' zegt Kris Op de Beeck, secretaris van het 82nd-101st US Airborne Division vzw – Belgium.
Bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas is een man van 21 om het leven gekomen. Een andere man was er 's morgens vroeg de woning van zijn ex-partner binnengedrongen en had de aanwezige bewoners aangevallen.
De verdachte kon uiteindelijk kort voor de middag overmeesterd worden door de speciale eenheden van de politie (DSU).
Rond 05.45u vanochtend kwam de politie in Merksplas ter plaatse na de melding dat een man een huis was binnengedrongen en er de bewoners had aangevallen.
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.