Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Justitie : "Lijst uitgesloten personen vanaf woensdag opnieuw verplicht in wedkantoren"

Justitie

Vanaf 1 december 2023 moeten wedkantoren opnieuw identiteitscontroles uitvoeren om na te gaan of hun klanten meerderjarig zijn en al dan niet op de lijst met uitgesloten personen (EPIS) staan.

Eerder had de rechtbank van eerste aanleg van Namen het koninklijk besluit dat voorziet in de verplichte controle geschorst. Dit gebeurde nadat zo’n 200 wedkantoren een procedure in kortgeding aanspanden.

Het hof van Beroep van Luik heeft die beschikking nu vernietigd, met als gevolg dat het koninklijk besluit opnieuw in werking treedt. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt is tevreden dat wedkantoren gokverslaafden niet langer mogen binnenlaten.

In casino’s, speelhallen en bij online weddenschappen moeten spelers zich al meer dan tien jaar registreren zodat kan worden nagegaan of zij überhaupt wel mogen gokken en dus niet op de lijst met uitgesloten personen staan.

Dat is de zogenoemde EPIS-lijst (Excluded Persons Information System), die de laatste jaren bovendien enorm is aangegroeid. Op dit moment zijn 48.641 mensen op vrijwillige basis uitgesloten, 919 door een derde, 661 door een bewindvoerder, 66.474 wegens collectieve schuldenregeling, 5.932 wegens een gerechtelijke beslissing en 58.234 wegens de aard van hun beroep.

Dankzij deze lijst worden problematische spelers beter tegen zichzelf en de lokroep van de gokindustrie beschermd. Het systeem bewees heel effectief te zijn in de strijd tegen gokverslaving. Echter verschoof het probleem zich deels richting de wedkantoren. Mensen die niet meer mogen gokken, konden er nog steeds terecht.

De minister van Justitie nam hier maatregelen tegen, door vorig jaar een koninklijk besluit te publiceren dat de EPIS-controle in wedkantoren verplicht maakte vanaf 1 oktober 2022. Zo’n 200 wedkantoren verenigden zich echter tegen deze beslissing en vochten het koninklijk besluit aan.

Na bot te hebben gevangen bij de Raad van State, werd een procedure in kortgeding opgestart voor de rechtbank van eerste aanleg in Namen. Op 17 januari 2023 besliste de rechter in kortgeding dat de toepassing van EPIS-controle in de wedkantoren opgeschort moest worden. De Belgische staat ging onmiddellijk in beroep tegen deze beslissing.

Op 24 oktober 2023 vernietigde het hof van beroep van Luik deze schorsing. Het gevolg hiervan is dat wedkantoren vanaf 1 december 2023 opnieuw zullen moeten nagaan of elke gokker al dan niet op de EPIS-lijst staat, zoals tot halverwege januari 2023 het geval was.

Begin oktober 2023 keurde de ministerraad overigens een wetsontwerp goed dat de EPIS-controle ook verplicht maakt voor gokautomaten in dagbladhandels. De regering nam eerder al heel wat maatregelen om de samenleving te behoeden van gokverslavingen. Zo is gokreclame sinds 1 juli 2023 aan banden gelegd, is er een speellimiet voor onlineaccounts ingevoerd en werd de strijd aangegaan met schijndagbladhandels die vaak verdoken goktempels bleken.

Paul Van Tigchelt, minister van Justitie: “De gokindustrie bestrijdt al jaren systematisch elke maatregel die we nemen om kwetsbare personen en gokverslaafden beter te beschermen. Dat zij koste wat het kost winsten willen boeken op de kap van mensen die in de problemen zitten, is op zijn zachtst gezegd cynisch te noemen. Ik had er vertrouwen in dat dit koninklijk besluit stand zou houden in beroep. Vanaf 1 december is deze belangrijke maatregel gelukkig opnieuw van kracht zodat we mensen met een gokverslaving beter kunnen beschermen.”

Justitie

Deel dit artikel