Financiële middelen spelen te vaak mee in de beslissing van burgers om al dan niet naar een advocaat te stappen.
Daarom worden de drempels voor juridische tweedelijnsbijstand sinds 2020 systematisch verlaagd en komen elk jaar meer mensen in aanmerking voor een advocaat pro Deo.
'Dat vertaalt zich ook in de cijfers: in het gerechtelijk jaar 2020-2021 is 26.000 keer meer juridische tweedelijnsbijstand toegekend dan tijdens het vorig gerechtelijk jaar.
Dat zorgde voor 17 miljoen euro extra uitgaven voor tweedelijnsbijstand. In september 2022 en 2023 worden de drempels om in aanmerking te komen voor juridische tweedelijnsbijstand nog verlaagd.
Gelijke toegang tot justitie voor elke burger, ongeacht financiële middelen of afkomst, is een fundament van de rechtsstaat. Toch bestaan er voor velen nog steeds financiële drempels om de hulp in te roepen van een advocaat, waardoor dit grondrecht niet altijd gewaarborgd is. Dat zorgt in de praktijk voor een risico op klassenjustitie. En dat is onaanvaardbaar.
Justitie moet laagdrempelig, toegankelijk en menselijk zijn. Daarom is er fors gesleuteld aan de inkomensplafonds om te bepalen wie in aanmerking komt voor juridische tweedelijnsbijstand, een advocaat pro Deo dus.
"Veel mensen denken ten onrechte dat je een pro-Deoadvocaat alleen maar kan aanvragen als je voor een rechtszaak naar de rechtbank moet," zegt Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be (ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies).
"Je kan nog voor veel meer zaken de kosteloze bijstand van een advocaat vragen, bijvoorbeeld bij een politieverhoor, voor een advies, het opstellen van afbetalingstermijnen, het indienen van een klacht en dergelijke.
Wie een beroep wil doen op een pro-Deoadvocaat kan daarvoor terecht bij de bureaus voor Juridische Bijstand die je bij elke balie vindt, de gegevens vind je op www.advocaat.be.
Veel meer advocaten in pro-deo zaken aangesteld
In het gerechtelijk jaar 2020-2021 zijn de cijfers inzake tweedelijnsbijstand gestegen. De FOD Justitie keerde, via de Orde van de Vlaamse Balies en Avocats.be, ongeveer 120 miljoen euro erelonen uit aan de advocaten die prestaties hebben geleverd in het kader van de pro-deo.
Dat is bijna 17 miljoen euro of 14% meer dan het vorig gerechtelijk jaar.
Er werd ruim 274.000 keer een advocaat pro Deo aangesteld in gerechtelijk jaar 2020-2021, wat een stijging is van meer dan 26.000 dossiers of 9% ten opzichte van het vorige jaar.
Aan de balie provincie Antwerpen is de stijging van het aantal aanstellingen van advocaten in pro-deo zaken het grootst, van 44.500 naar 49.900 dossiers, gevolgd door de balie West-Vlaanderen van 24.000 naar 27.500 dossiers.' (Justitie)