De ministers hebben zich achter het voorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) geschaard om van de huidige 27 arrondissementen 12 over te houden.



De 12 nieuwe gerechtelijke arrondissementen zullen samenvallen met de 10 provincies. Omwille van de specifieke rechtsgang zal er één arrondissement komen in Brussel en één Duitstalig in Eupen. Er zou ook een subarrondissement komen in Henegouwen.

Elk arrondissement krijgt een eigen parket en een rechtbank van eerste aanleg. Er zullen dus minder, maar grotere arrondissementen zijn. Het gaat om een van de grootste justitiële hervormingen in ons land.
Belga

Met de hervormingen hoopt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) dat het gerecht vlotter en efficiënter kan werken. “We gaan meer samenwerken en men gaat meer autonomie krijgen op het gebied van budgetten. En ook de mobiliteit van magistraten zal verhoogd worden”, zegt de minister. “Op die manier kunnen we de werkpieken opvangen en ervoor zorgen dat de gerechtelijke achterstand stilaan weggewerkt wordt.”

Ondanks de nieuwe organisatiestructuur, zal er voor de burger niet veel veranderen. De bestaande gerechtsgebouwen blijven hun functie uitoefenen, maar maken deel uit van een groter geheel.

(belga)