Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Homohaat, wijst minister Van Quickenborne op verstrengde wetgeving waar de regering aan werkt.

In een nieuw wetsontwerp dat op 1 april door de ministerraad is goedgekeurd, worden naast seksuele geaardheid en geslachtsverandering ook genderidentiteit en genderexpressie als discriminatiegrond toegevoegd.

Bovendien zal dit voortaan als verzwarende factor gelden voor alle misdrijven in het strafwetboek. Iemand die bedreigingen uit naar een holebikoppel dat hand in hand loopt op straat, zal strenger gestraft kunnen worden.

In ons strafrecht geldt een discriminerende drijfveer reeds langer als verzwarende omstandigheid voor bepaalde misdrijven.

Het gaat onder meer om doodslag, slagen en verwondingen of beschadiging van de eigendom. Toch wordt deze drijfveer bij veel misdrijven niet in overweging genomen bij de bepaling van de strafmaat.

Denk hierbij aan bedreiging waarbij holebikoppels op straat worden geïntimideerd omdat ze holebi zijn, of een diefstal als pesterij omdat het slachtoffer homo is.

In een wetsontwerp van minister Van Quickenborne is voorzien dat een dergelijke discriminerende drijfveer voortaan als verzwarende factor zal kunnen
gelden bij alle misdrijven in het strafwetboek.

Dit houdt in dat de rechter in deze gevallen, waarbij sprake is van discriminerende drijfveer, zwaardere straffen kan opleggen.