De enorme jazzcollectie van Heistenaar Juul Anthonissen wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek. Dat is mogelijk door een samenwerking van het muzikaal erfgoed Resonant, de gemeente Heist-op-den-Berg en Erfgoedcel Kempens Karakter. Het project wordt een jazzbelevingsmuseum en krijgt de naam Huis van de Jazz mee.

Juul Anthonissen was één van de grootste jazzautoriteiten in Europa, geliefd in zowel binnen- als buitenland. Van het Northsea Jazz Festival Den Haag tot Montreux, van New Orleans tot New York.  Hij was een very close friend van the most famous jazzlegendes wereldwijd.  De meesten van deze legendes concerteerden dankzij Juul destijds in het Heistse Torengebouw : o.a. Art Blakey & Jazz Messengers, Monty Alexander, Dexter Gordon, Elvin Jones, Heath Brothers, Cedar Walton, en véél meer.

Juul overleed in 2008. Hij was toen directeur bij het ministerie van Cultuur, directeur van de Heistse Academie voor Beeldende en Toegepaste kunsten. Hij doceerde er kunstgeschiedenis.

Hij was programmeur van Jazz Bilzen en richtte in 1955 de Hnita-Jazz Club op. Bij zijn dood liet hij een indrukkend jazzarchief achter met o.a. 30.000 lp's, foto's en artikels. Dat archief wordt nu gearchiveerd, bewaard en opengesteld. Dat werk gaat nog enkele jaren in beslag nemen.

Juul Anthonissen wou dat zijn jazzcollectie na zijn dood bewaard zou blijven. Erfgoedcel Kempens Karakter voorziet 20.000 euro voor het project. Waar de collectie een definitief onderkomen krijgt is nog niet bepaald, natuurlijk zal dat in Heist-op-den-Berg zijn.

Foto: Juul Anthonissen tijdens de viering van 50 jaar Hnita-jazz samen met Ben Riley en Kenny Baronny/foto archief/Nnieuws.be