‘t Zijn zotten die werken, zong Juul Kabas. Toch heeft de volkse zanger zelf heel wat bergen werk verzet tijdens zijn leven. Genoeg stof om een boek te vullen vol anekdotes en ontmoetingen. Julien Deckx wordt er dit jaar immers 70, zijn alom bekende typetje Juul Kabas staat al 45 jaar op de planken. Schrijver Paul Stappaerts dook het familiearchief in en ging met veel mensen praten. Hieruit vloeide het boek ‘Juul Kabas’, dat op 12 oktober uitkomt maar dat je vandaag al tegen een voordelige prijs kunt bestellen.

‘Het boek start met het verhaal van Julien Deckx: zijn kinder- en jeugdjaren in Retie, zijn schooljaren, legerdienst en start van een gezin’, vertelt Paul Stappaerts die samen met Julien Deckx en met steun van k.ERF en de Vlaamse Overheid het levensverhaal van Juul Kabas neerschreef. ‘In het tweede deel staat de figuur van Juul Kabas zelf centraal. Juul Kabas brak in 1970 door met de kaskraker Ze noemen me de Juul Kabas. Verhalen vinden was niet moeilijk. Juul Kabas was en is nog steeds heel populair. Overal waar hij komt, laat hij zijn publiek lachend achter’. Daarnaast komen in het boek ook veel getuigenissen aan bod, van Kempenaren die Juul Kabas goed kennen en fans van het eerste uur, maar ook van artiesten zoals Vader Abraham.

De lancering van het boek wordt gekoppeld aan een groot verjaardagsfeest dat doorgaat op 12 oktober in G.C. Den Dries in Retie. ‘Juul zou Juul niet zijn als hij zijn 70ste verjaardag niet met iedereen die dat wil, zou vieren. Hij is een man van het volk,’ zegt Stappaerts. ‘En natuurlijk is er op het feest veel muziek, van Juul Kabas maar ook van zijn vrienden’. Die dag stelt Juul Kabas bovendien zijn nieuwe album ‘Mijn Toppers’ voor.

Het boek ‘Juul Kabas’ kost met voorintekening tot 13 oktober 25 euro. Nadien betaal je 30 euro. Bestellen kan door 25 euro te storten op het rekeningnummer BE61 1430 8776 6917 met de vermelding ‘Viering 70 jaar JK’ en adresvermelding Oude Arendonksebaan 53, 2470 Retie. Meer info via www.erfgoedcelkerf.be.

Wil je graag het concert ‘70 jaar Juul Kabas’ bijwonen? Je vindt alle info op www.nekka.be.