Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaartjesactie in Kempense scholen voor Generatie Rookvrij op de Werelddag zonder Tabak

Actie rookvrij Logo Kempen

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Ook rookgedrag: zien roken, doet roken.

Verschillende Kempense scholen willen van hun omgeving een rookvrije omgeving maken, binnen én buiten.

Vandaag - Werelddag zonder Tabak – vragen de leerlingen van basisschool ‘De Kriebel’ in Olen extra aandacht voor Generatie Rookvrij met een postkaartjesactie.

Generatie Rookvrij

In de Kempen streven 19 gemeentes (Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Geel, Herentals, Herenthout, Olen, Kasterlee, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout, Balen, Mol, Turnhout en Westerlo) er gezamenlijk naar om werk te maken van een rookvrije toekomst.

Dankzij de samenwerking tussen deze 19 gemeentes zullen kinderen in de hele regio op de plaatsen waar zij leren, spelen en sporten geen mensen meer zien roken. Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken.

Want zien roken, doet roken. Naast acties in verschillende scholen en sportverenigingen, steken de gemeentes ook de hand uit naar de rokers door rookstopcursussen te organiseren.

Kaartjes die om een bijdrage vragen

Deze week zullen kinderen van verschillende scholen in de deelnemende Kempense gemeentes postkaartjes kleuren en afgegeven aan hun ouders en mensen in hun omgeving. Daarmee vragen ze om hun bijdrage: niet roken in de buurt of in het zicht van kinderen en jongeren. Haalbaar, toch?

De kaartjesactie werd op poten gezet door Logo Kempen, in samenwerking met de intergemeentelijke preventiewerkers. Lieselot Wynants (stafmedewerker Logo Kempen): “We hebben 25.000 kaartjes verspreid over 125 scholen in de verschillende Kempense gemeentes. Wij geloven dat een rookvrije generatie mogelijk moet zijn en willen hier samen met de gemeentes en scholen op inzetten.”

De Kempense scholen willen van hun omgeving een plek maken waar kinderen en jongeren beschermd worden tegen de verleiding om zelf te gaan roken, en waar ze ook niet worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van roken.

Op woensdag 31 mei - Werelddag zonder Tabak – vragen de leerlingen van school De Kriebel in Olen extra aandacht voor Generatie Rookvrij. Zij kleuren kaartjes voor een rookvrije generatie. Dit doen ze samen met schepen van gezondheid Chris Bakelants: “

Als schepen bevoegd voor gezondheid vind ik generatie rookvrij heel belangrijk. Geen sigarettenpeuken meer in onze schoolomgevingen en op en rond onze speelpleinen zodat onze kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Op deze manier zien ze hun dromen niet in rook opgaan!”

Actie rookvrij Logo Kempen

Deel dit artikel