De Kamercommissie Binnenlandse zaken heeft het gebruik van mobiele camera's met nummerplaatherkenning goedgekeurd, de zogenaamde anpr-camera's. De wettekst werd eerder al goedgekeurd in de Senaat.

Anpr staat voor "Automatic Numberplate Recognition". De camera's worden meestal ingezet als middel om de criminaliteit te bestrijden en de verkeersveiligheid te verbeteren, door middel van een koppeling aan allerlei databanken.

Mobiele camera's die op voertuigen gemonteerd staan voor automatische nummerplaatherkenning waren in de oude wetgeving alleen toegelaten in specifieke gevallen. De toepassing is nu verruimd, maar de politie moet wel de Privacycommissie op de hoogte brengen, als ze de camera's gebruikt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) zei tevreden te zijn met de goedkeuring van de tekst, al gaat die volgens haar niet ver genoeg. Hij slaat bijvoorbeeld niet op het gebruik van drones of bodycams.

De wettekst is al goedgekeurd in de Senaat, maar gezien de beperkte tijd voor de verkiezingen, is de kans toch klein dat de nieuwe wet nog deze legislatuur door het parlement geraakt. (Vrt)