U bent hier

Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVVP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

Internationaal | Westerlo
15.07.2020 - 17.10u
Door: Lex Verellen

Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze "Citizens' Award EUSEW 2020".

Elk jaar wordt de Europese Duurzame Energieprijs toegekend aan de meest opvallende en innovatieve energieprojecten van de EU. Uit meer dan 4000 voorstellen waren dit jaar 9 projecten genomineerd voor 3 categorieën:

Betrokkenheid, Innovatie en Jeugd. Het cVPP-project van Kamp C was genomineerd in de categorie 'Betrokkenheid' omdat het werkt aan nieuwe energiesystemen vóór en dóór burgers. Kamp C won de publieksprijs.

Door deze prijs te winnen, hebben Kamp C en de cVPP-partners kunnen aantonen dat deze boodschap de Europese burgers raakt. Dat is de verdienste van de energie/burgerbewegingen Klimaan CV (Bonheiden), ZuidtrAnt & Stalinsstraat (Deurne) en BM Gummaar cohousing (Mechelen) die samen met Kamp C en andere partners deze uitdaging zijn aangegaan.

Klimaan zet in op 'Samen energie opwekken, opslaan en met elkaar delen, als school, met de buurt en de gemeente. ZuidtrAnt & Stalinsstraat Deurne focust op energiedelen met de slogan 'De zon is er voor iedereen en de buurt is er voor elkaar'. Gummaar Cohousing kiest toekomstgericht om Bijna Energie Neutraal, energie efficiënt en CO2 vrij te bouwen en Future-proof te werken om hun mini-warmtenet en zonnepanelen later in een cVPP te kunnen integreren.

'Het cVPP-project versterkt lokale gemeenschappen die zelf systemen ontwikkelen om hernieuwbare energie op te wekken en te delen. Op een slimme manier leren ze van elkaar om vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen. Burgers worden zo als het ware prosumenten, consumenten die zelf hun stroom produceren."

A game-changer project

Het cVPP-project is een gamechangerproject dat de energietransitie versnelt door extra stimulansen te geven aan plaatselijke initiatieven in 3 landen (België, Ierland en Nederland).

We hebben laten zien dat een alternatieve, meer democratische manier van organiseren van het energiesysteem mogelijk is en dat veel verschillende soorten gemeenschappen een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie,” zegt prof. Anna J. Wieczorek van de TUEindhoven, de leadpartner van het cVPP-project.

Een virtuele energiecentrale voor alle energiebewuste burgerinitiatieven

Een cVPP (community Virtual Power Plant of virtuele energiecentrale) is een energiecentrale die is opgebouwd uit een netwerk van lokale energieproductie (bijv. zonnepanelen), opslag (bijv. huisbatterijen) en verbruik, gecontroleerd door een ICT-systeem.

Dit slimme systeem zorgt ervoor dat productie en verbruik beter op elkaar worden afgestemd en het elektriciteitsnet niet wordt overbelast. Dit is broodnodig in een wereld waar steeds meer belang wordt gehecht aan centrale en decentrale hernieuwbare energie.

Een sterk partnerschap

Community-based Vitual Power Plant (cVPP) is een project binnen het INTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt tot 19 december 2020.

Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

Meer info

https://www.eusew.eu/awards/community-based-virtual-power-plant-cvpp http://www.nweurope.eu/projects/project-search/cvpp-community-based-virtual-power-plant/

https://www.kampc.be/nl/innovatie/projecten/cvpp

Video: https://www.youtube.com/watch?v=_sUC_g_uvMg

#cVPPproject

imageMeer nieuws

Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis

Geel | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 08.58u

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 00.54u

Vorselaar zoekt partner voor padel

Neteland | Vorselaar 30.06.2022 - 00.46u

Akkerbouwbedrijf uit Laakdal levert groene stroom voor The Slope op Rock Werchter

Akkerbouwbedrijf uit Laakdal levert groene stroom voor The Slope op Rock Werchter
Kempen regio | Laakdal regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 16.35u

De Biezenhoeve voegt als eerste Belgische melkveebedrijf nitraat toe in koeienrantsoen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 16.07u

TW Classic 2023 met Bruce Springsteen in minder dan één uur uitverkocht

 TW Classic 2023 met Bruce Springsteen in minder dan één uur uitverkocht
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 29.06.2022 - 15.08u

Rechter beveelt internering voor vrouw die Natalia bedreigde

Geel | Kempen regio | Vlaanderen 29.06.2022 - 14.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto