U bent hier

Kan je je hart synchroniseren met dat van je lief? Imec test het voor je uit op Supernova

Kempen regio | Vlaanderen
27.09.2018 - 12.29u
Door: Herman Gezelle

Bezoekers aan de expedition op Supernova, deze week in Antwerpen kunnen op de stand van imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, zelf gaan uitproberen of ze "in sync" zijn met hun lief, partner, vriend, broer of zus, ...

Met behulp van imec's chill++ band, een smart watch van de toekomst, zullen jouw hartslag, GSR (Galvanic Skin Response) en huidtemperatuur, en die van je lief gelijktijdig opgemeten worden en op een scherm getoond.

Wie weet blijken jullie de perfect match?

In januari 2018 werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature een paper gepubliceerd waaruit bleek dat de huid-op-huid aanraking van een geliefde pijn vermindert. Mensen zijn dus in staat om lichamelijk met elkaar te "synchroniseren". Hierover is in de wetenschap lang niet alles bekend.

Hoe komt deze synchronisatie tot stand en is er een verschil in afstemming tussen koppels en volslagen vreemden? Op Supernova gaan we met behulp van onze Chill+ band uitproberen of twee mensen biologisch op dezelfde golflengte kunnen komen door naar elkaars hartslag te luisteren.

Ook kijken we of dit verschilt voor koppels en niet-koppels.

"Biosynchroniteit is een nog vrij onbekend gebied dat mogelijk tot interessante toepassingen kan leiden zoals preventie in de zorg, fysieke en mentale gezondheid, of verbetering van communicatie tussen mensen over grote afstanden;" vertelt Heleen Boers van imec.

"Wat we de komende dagen op SuperNova doen is vooral een demo om mensen te laten ervaren hoe dit tot stand kan komen. Achter de schermen zijn wij al aan het onderzoeken of en hoe synchronisatie werkt.''

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren.

Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en educatie.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 85 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2017 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 546 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com. (pp) foto : imec.

imageMeer nieuws

'Bloedbad dreigt in horeca, als de zomer geen beterschap brengt'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 12.07.2020 - 12.11u

Opnieuw stijging in coronabesmettingen: gemiddeld 88 per dag

Opnieuw stijging in coronabesmettingen: gemiddeld 88 per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 12.07.2020 - 11.00u

Daggemiddelde besmettingen stijgt met 4 procent: vooral in provincie Antwerpen en bij 20-ers en 50-ers

 Daggemiddelde besmettingen stijgt met 4 procent: vooral in provincie Antwerpen en bij 20-ers en 50-ers
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 11.07.2020 - 10.06u

Niet naleven van mondmaskerplicht kan boete van €250 opleveren

Niet naleven van mondmaskerplicht kan boete van €250 opleveren
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 11.07.2020 - 03.18u

Dakbrandje bij roofingwerken in Rabesdijk

Grobbendonk 10.07.2020 - 20.08u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 10.07.2020 - 18.08u

KVC Westerlo breidt uit met jong geweld

Westerlo 10.07.2020 - 13.06u

Vorselaar is een verrassend erfgoeddorp

Vorselaar is een verrassend erfgoeddorp
Vorselaar 10.07.2020 - 12.03u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto