Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal de Geelse kiezer ook een stem kunnen uitbrengen voor de linkse PVDA+.
Met de slagzin Betaalbaar wonen in een veilige en sociale stad kandideren 7 Gelenaars voor een mandaat in de komende gemeenteraad.Lijsttrekker is Jan Reyniers (63). Reyniers was 10 jaar lang voorzitter van het Geelse 11.11.11.-comité en werkte als vrijwilliger voor de lokale Wereldwinkel. Hij is actief lid van de Geelse Derdewereldraad en allicht het beste gekend als motor van het vijfjaarlijkse stadsfestival Zuidergekte.
Jan en zijn PVDA team willen de principes die de PVDA in de grote maatschappelijke problemen en conflicten verdedigt lokaal toepassen. Zij staan voor het principe: “Eerst de mensen, niet de winst”.
Dat idee slaat blijkbaar aan. Het boek van PVDA-voorzitter Peter Mertens Hoe Durven ze? is met bijna 20.000 verkochte exemplaren goed op weg om een van de meest gelezen politieke boeken ooit te worden.
De PVDA-visie op de lokale politiek zorgt voor originele, constructieve en vooral consequent socialistische voorstellen.
Jan Reyniers: “Een autovrije markt met fonteintjes waar kinderen zich amuseren als het mooi weer is… fantastisch! Maar mocht daar niet een beetje meer groen bij? En moest het zoveel miljoenen kosten? Vooral omdat Geel op sociaal vlak slecht scoort. Geel heeft absoluut te weinig crèches. De laatste jaren kwamen er ook geen meer bij. Geel heeft veruit het laagste percentage bibliotheekbezoekers uit de regio…
Maar het ergst van al: de stad neemt geen enkel initiatief om de vele inwoners die het in deze crisistijd moeilijk hebben te beschermen. Volgens officiële statistieken komen 10.000 Gelenaars maar net rond. Als de crisis erger wordt, of als de federale of de Vlaamse regering nieuwe asociale besparingsmaatregelen treffen, krijgen zij het echt moeilijk.
Werk en wonen zijn daarin twee belangrijke factoren. Vooral voor wonen kan en moet de stad veel meer doen. Vandaag is een huis aankopen of zelfs huren voor veel jonge gezinnen een grote kopzorg. De prijzen van de verkochte woningen stegen de voorbije tien jaar dubbel zo snel als het gemiddelde inkomen van de Gelenaars. En wat doet het stadbestuur? Het staat erbij en kijkt ernaar.
Of erger nog: het besteedt veel geld aan kostelijke prestigeprojecten als de Gheelodroom, maar neemt geen enkel initiatief voor sociale woningbouw. Geel heeft de helft minder sociale woningen dan Herentals of Laakdal. Nochtans is de wachtlijst eindeloos lang… Voor de PVDA moet het vooral op dit terrein drastisch anders: er moeten op korte termijn duizend sociale woningen bijkomen. Dat zal de spanning op de woningmarkt milderen en wonen minder duur maken.
Een derde van de Gelenaars komt maar net rond. En toch moeten ook zij voor van alles en nog wat extra betalen. Voor de huisvuilophaling (DIFTAR), het containerpark, de riolen, de bibliotheek, de GAS-boetes… en nu ook nog eens voor het parkeren in het centrum. Dat is onrechtvaardig. Voor een superrijke zijn die bijkomende taksen peanuts, voor een werkende mens beginnen ze door te wegen en voor de 3.500 Gelenaars die echt op de rand van de armoede leven, zijn die extra belastingen er ver over. Sociale diensten moeten gratis of heel goedkoop zijn. Werkende mensen betalen immers al meer dan genoeg belastingen! Wij zullen het geld halen waar het zit: bij banken, grote bedrijven en euromiljonairs…”
De PVDA lijst : 7 kandidaten:
Jan Reyniers (63)
Mireille Govaerts (63), co-voorzitster van de Geelse Derdewereldraad en vakbondsmilitante bij BBTK (ABVV)
Davy Meganck (28), arbeider bij DAF in Oevel en ACV-militant
Han Van Dyck (34), vroedvrouw
Hugo Franssen (62), uitgever en redacteur bij de uitgeverij EPO
Karlien Torney (40), naast huisvrouw en moeder van 5 kinderen, lid van de stuurgroep van de progressief-christelijke vormingsorganisatie Motief
Gaston Van Dyck (64), stichter PVDA-Geel, verslaggever bij de Senaat en redacteur bij het PVDA-weekblad Solidair.