U bent hier

Kaneka Belgium behaalt “Lean & Green” certificaat voor duurzame logistiek

Neteland | Westerlo
07.02.2018 - 16.10u
Door: Mark Jaspers

Gisteren, 6 februari, mocht het Japans bedrijf Kaneka uit Westerlo-Oevel, producent van specialty chemicals, het "Lean & Green" certificaat in ontvangst nemen voor haar plan van aanpak om de CO2-uitstoot en het energiegebruik in haar transport- en logistieke activiteiten met minstens 20% te verminderen binnen een periode van vijf jaar.

Kaneka Belgium nv mag zich voortaan dus "Lean & Green" noemen. Om dit certificaat in de wacht te slepen, moest het bedrijf de CO2-emissies van haar logistieke activiteiten eerst gedetailleerd in kaart brengen en vervolgens een uitvoerig plan van aanpak voor 20% reductie indienen bij VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen.

Dit plan van aanpak werd uiteindelijk geëvalueerd door een externe, neutrale partij en tenslotte uitermate positief beoordeeld.
Kaneka heeft zichzelf tot doel gesteld een CO2-reductie te realiseren van 14 kg CO2/1000 kg verkochte goederen ofwel 22,1% binnen haar logistieke processen.

Om deze doelstelling te bereiken werden diverse maatregelen in het plan opgenomen. Zo zal het bedrijf het wegtransport naar de haven(s) aanzienlijk reduceren door een maximale inzet van binnenscheepvaart en treinverkeer. Trouw aan haar 'groene aankoop' strategie zal Kaneka Belgium in de toekomst trachten om bedrijfsoverstijgende samenwerkingen aan te gaan wat betreft multimodaal goederenvervoer.

Ondertussen werd onlangs een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen waardoor het aantal pendelvrachten naar externe magazijnen drastisch kon worden verminderd.

"Met deze award laten we zien dat we ons actief inspannen om ons logistiek proces duurzamer te maken. Bovendien is dit een unieke gelegenheid om als technologisch chemiebedrijf onze betrokkenheid bij een beter milieu zichtbaar te maken en een actieve bijdrage te leveren aan de oplossing van het verkeersinfarct rond Antwerpen en de as Kempen-Antwerpen", aldus Danny Beyltiens, Supply Chain Manager Kaneka Belgium NV.

"Het behalen van het Lean & Green certificaat was de ideale uitdaging om onze supply chain in vraag te stellen en te verbeteren. Ik ben dan ook trots deze award in ontvangst te mogen nemen namens het ganse Kaneka-team dat heeft meegewerkt aan dit project", voegt Jean Vandael, Plant General Manager, hieraan toe.

Over Kaneka Belgium en Kaneka Corporation
Kaneka Belgium nv is de hoeksteen van de internationale expansie van Kaneka Corporation, een technologiegedreven bedrijf, met hoofdzetel in Japan. Kaneka Corporation is actief in een breed spectrum van markten, van scheikundige grondstoffen, functionele en geschuimde kunststoffen, voedingsmiddelen en life sciences tot elektrische materialen en synthetische vezels.

Vandaag is het bedrijf actief in bijna twintig verschillende landen verspreid over heel de wereld, is het een wereldspeler op het vlak van macromoleculaire- en fermentatietechnologie en biedt het innovatieve oplossingen in vier strategische domeinen: materialen, levenskwaliteit, gezondheidszorg en voeding.

Kaneka Belgium in Westerlo-Oevel produceert al vier decennia lang hoogwaardige halffabricaten, 'specialty chemicals', die voornamelijk hun weg vinden naar functionele en geschuimde kunststoftoepassingen in de bouw-, transport- en verpakkings-industrie. Kaneka Belgium stelt 311 mensen tewerk en noteert een gestage omzetgroei.

Sinds 2015 maakt Kaneka Belgium nv deel uit van de regionale holdingmaatschappij Kaneka Europe Holding Company NV. Deze groepeert eveneens de Belgische vennootschappen Kaneka Pharma Europe NV (medische apparatuur en functionele voedingssupplementen) en Kaneka Eurogentec S.A (hoogkwalitatieve producten voor life sciences, biotechnologie, diagnostiek en farmacie).

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto