U bent hier

Kaneka genomineerd voor essenscia innovatieprijs

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Westerlo
02.04.2019 - 18.51u
Door: Lex Verellen

Het Japanse technologiebedrijf Kaneka Belgium uit Westerlo, producent van specialty chemicals, werd genomineerd als één van de zes finalisten voor de essenscia Innovation Award 2019.

De tweejaarlijkse essenscia Innovation Award is de meest prestigieuze prijs voor beloftevolle industriële innovatie in de Belgische chemie- en lifesciencessector.

Geïnspireerd door de circulaire economie strategie voor plastic verpakkingen, ontwikkelde Kaneka Belgium een duurzaam verpakkingsmateriaal, dat niet alleen recycleerbaar is via compostering maar ook bioafbreekbaar in natuurlijke omgevingen.

De innovatie is het resultaat van een succesvolle combinatie van Kaneka's twee voornaamste expertises, namelijk de fermentatie- en de macromoleculaire technologie. Het innovatieproject bestaat uit de ontwikkeling van biogebaseerde en biologisch afbreekbare schuimkorrels vertrekkende van een natuurlijk polymeer PHBH™.

Game changer

"Het duurzame en innovatieve karakter van dit materiaal is onbetwistbaar. Het heeft vele troeven. Niet alleen is het opgebouwd uit natuurlijke elementen, het is ook volledig recycleerbaar via compostering en zelfs biodegradeerbaar indien het ongewenst in het milieu of in zee zou belanden.

Het zal dan volledig afbreken door de micro-organismen in de natuur. Voor sectoren en markten waarin mechanische recyclage geen optie is, kan dit nieuwe materiaal een milieuvriendelijk alternatief worden voor verschillende verpakkingen binnen een circulaire economie", zegt Dr. Erwin Lepoudre, Business Manager Biodegradable Polymers.

De aanzienlijke marktgroei op gebied van verschuimde toepassingen heeft Kaneka Belgium ertoe aangezet om 15 miljoen euro te investeren in een verdere uitbreiding van de productiecapaciteit.

Deze investering omvat de bouw van een state-of-the-art productiefaciliteit en R&D labo die schuimtechnologische innovaties mogelijk zullen maken. De opstart is gepland voor later dit jaar. De unieke toegang tot zowel de gevestigde schuimpartikeltechnologie en het natuurlijk polymeer PHBH™ heeft geleid tot de ontwikkeling en de productie van dit biogebaseerd en bioafbreekbare schuimpartikel.

Uniek en speciaal karakter innovatieprijs 2019

Dit jaar krijgt de Innovation Award een bijzonder cachet omdat essenscia, de Belgische federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, in 2019 haar honderdjarig bestaan viert. Het feit dat het Japanse technologiegedreven bedrijf met twee onafhankelijke innovatieprojecten genomineerd werd, maakt het zeker zo speciaal.

Samen met Kaneka Belgium (Westerlo) werd ook het life sciences bedrijf Kaneka-Eurogentec (Luik) genomineerd met een innovatieproject*.
De Kaneka groep is bijzonder trots om met deze twee nominaties een gewaardeerde bijdrage te leveren aan een eeuw boordevol innovatie. (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto