U bent hier

"Kankerproteïne" na tientallen jaren eindelijk schaakmat?

Internationaal
05.11.2014 - 22.45u
Door: Franky Van Leeuwen
Duitse onderzoekers hebben een manier gevonden om het "kankereiwit" Ras buitenspel te zetten. De proteïne is verantwoordelijk voor het ontstaan van een derde van alle kankers en vormt sinds jaren een groot struikelblok voor wetenschappers om de ziekte te kunnen genezen.

Ras is een eiwit dat voorkomt in cellen. Het reist van de celkern naar het celmembraan waar het signalen uitstuurt die de cel aanzetten zich te vermenigvuldigen. Soms bevat het eiwit fouten en verstuurt het een overdaad aan dergelijke signalen. Dit leidt tot overmatige celdeling en kanker. Zo'n derde van alle kankers wordt op deze manier veroorzaakt.

Decennialang al zoeken wetenschappers naar een manier om de defecte Ras-eiwitten te stoppen, tot nu toe zonder veel succes. Op het oppervlak van de eiwitten bevinden zich immers geen "toegangspoorten" waar potentiële geneesmiddelen ingang kunnen vinden. De sleutel raakt niet in het slot.

Transporteiwit

Duitse wetenschappers aan het Max Planck Institute voor Moleculaire Fysiologie in Duitsland hebben nu alsnog een methode gevonden en wel door het geweer van schouder te veranderen.

Ras legt het traject van de celkern naar het celmembraan af met behulp van een andere proteïne. In plaats van Ras zelf aan te pakken, zijn ze erin geslaagd dit "transporteiwit" te blokkeren. Ras kan hierdoor überhaupt niet meer "reizen" en dus geen signalen uitsturen die tot (overmatige) celdeling leiden.

Volgens de onderzoekers is deze ontdekking niks minder dan een doorbraak in het kankeronderzoek. Voor het eerst is Ras schaakmat gezet. Op termijn kan dit leiden tot een nieuwe manier om kanker te behandelen. Toch is verder onderzoek nodig vooraleer het zo ver is. Zo moet eerst een manier worden gevonden om enkel het transport van defecte Ras-eiwitten te verhinderen en niet van de gezonde.

Het volledige onderzoek wordt vandaag gepresenteerd op de National Cancer Research Institute (NCRI) Cancer Conference in Liverpool in het Verenigd Koninkrijk.

Bron : DeRedactie.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto