Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapel Uilenberg opnieuw toegankelijk

Deze kapel – ook wel de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten genoemd – bestond al voor 1640. Tijdens een ernstige epidemie verkregen de inwoners van Herenthout op 3 oktober 1670 van de kerkelijke overheid de toelating regelmatig missen te laten celebreren in de kapel.

De inwoners van Herenthout hadden een grote verering voor Onze-Lieve-Vrouw van de Uilenberg en beweerden door haar talrijke gunsten en genezingen verkregen te hebben. Door plunderingen van soldaten en roversbenden werd de kapel erg beschadigd. E.H. Coolen, pastoor van Herenthout van 1705 tot 1718, liet de kapel herbouwen. In de nacht van 13 op 14 maart 1974 werd het originele schilderij van O.L.V. van Zeven Weeën, het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw, de Heilige Anna en een aantal kandelaars gestolen. Lode Bosmans maakte een kopie van het gestolen schilderij, dat oorspronkelijk van de hand van Quinten Matsys was.

De kapel is geopend voor het publiek op zaterdag en zondag in april, juni, juli, augustus*, september en oktober. In mei is de kapel dagelijks geopend.

* Ook steeds geopend op 15 augustus.

Erfgoed - Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Uilenberg, Herenthout, België

Deel dit artikel