Een week geleden werd de recent gerestaureerde kapel vernield, de daders zijn onbekend.

In 2009 schonk Maria Celen een wegkapelletje aan de Herentalsesteenweg in Heist-op-den-Berg aan vzw Kempens Landschap met de bedoeling het behoud van het kapelletje te garanderen. De kapel werd onlangs gerestaureerd, maar het  resultaat was echter van korte duur … 

Waardevol landschapselement

Dankzij de samenwerking tussen Kempens Landschap, de gemeente Heist-op-den-Berg, Regionaal Landschap Rivierenland en het Agentschap Onroerend Erfgoed werden het voorbije jaar verschillende maatregelen ondernomen ter behoud en ter verdere opwaardering van de kapel.

Opwaardering

Zo werd onder meer de klimopbegroeiing van de muren verwijderd, het baksteenmetselwerk waar nodig hersteld, het rooster opnieuw geschilderd en verankerd en tenslotte ook de binnenzijde van de kapel opgeknapt. Er is ook heel wat gebeurd aan de omgeving van de kapel: in het bos werden de nodige dunningen doorgevoerd, er werd een struikengordel aangeplant en er werd gezorgd voor een zitplaats. Dankzij de inzet van alle partners, fleurt het kleine en waardevolle landschapselement sinds kort weer helemaal op!

Vandalisme

Helaas is niet iedereen het eens met de landschappelijke waarde van de kapel … Vorige week werd de kapel vernield aangetroffen: het rooster werd losgemaakt en meegenomen, een deel van de dakpannen werd op de grond gegooid, het altaartje werd uit de kapel gehaald, … Een zeer betreurende vaststelling! Enkele weken geleden werden het Mariabeeld en een net aangeplante Meidoornboom ook al gestolen. Of beide voorvallen door dezelfde dader zijn veroorzaakt is niet geweten, maar de kort opeenvolgende gebeurtenissen zetten natuurlijk wel aan tot denken …

Herstel

Gedeputeerde Inga Verhaert licht toe: “Ondanks deze tegenslag is Kempens Landschap gemotiveerd om de kapel opnieuw onder handen te nemen. Dankzij de ondersteuning van het Regionaal Landschap Rivierenland kan dit op korte termijn al gebeuren. Het landschapsteam zal tijdens een opruimactie zorgen voor een eerste opknapbeurt, na het bouwverlof zullen de nodige herstelwerken worden uitgevoerd.”

“Als eerbetoon aan de familie Celen wil Kempens Landschap het behoud van de kapel blijven garanderen, nu en in de toekomst. We hopen dan ook dat er respect wordt getoond voor de inzet van alle partners”, aldus gedeputeerde Peter Bellens.