De Nationale Veiligheidsraad heeft dinsdag beslist dat ook kappers hun zaak volledig moeten sluiten. Tot hiertoe mochten ze nog één klant per keer ontvangen, en moesten ze alleen in het weekend sluiten.

Maar die regeling vervalt nu.

"Daardoor kunnen kappers ook een beroep doen op de hinderpremie van 4.000 euro", zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Ook kappers die in de voorbije weken open zijn geweest, hebben recht op de premie van 4.000 euro.

De aanvragen voor de premie moeten worden ingediend bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio), binnen de maand na het aflopen van de verplichte sluiting. Volgens de huidige maatregelen moeten de winkels sluiten tot en met zondag 5 april.

Ondertussen hebben al bijna 110.000 ondernemers zich aangemeld via het webformulier van Vlaio.

Premie aanvragen per salon

"Het is goed dat er nu ook duidelijkheid is voor de kappers", zegt Hilde Crevits. Ze benadrukt dat de federale regering moet beslissen of een winkel moet sluiten of niet.

De Vlaamse regering beslist alleen over het toekennen van de premie. Als een kapper meerdere salons heeft, kan hij de premie voor maximaal vijf salons aanvragen, op voorwaarde dat er per salon minstens één voltijdse werknemer is ingeschreven.

Zelfstandigenorganisatie Unizo is tevreden met de verplichte sluiting voor kappers.

"Het is niet meer dan logisch en een opluchting voor de vele kappers die zich sowieso al genoodzaakt zagen om hun deur dicht te doen, voor hun veiligheid en die van hun klanten", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "Maar deze regeling heeft wel te lang op zich laten wachten."

Unizo wil dat ook opticiens sluiten

Unizo wil nu ook dat opticiens verplicht moeten sluiten, behalve voor dringende herstellingen. Volgens de dienst Binnenlandse Zaken mogen opticiens en hoorspecialisten op dit moment wel nog open zijn, zolang ze de veiligheidsmaatregelen respecteren, zoals minimaal 1,5 meter afstand houden tot de klant. (unizo)