Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapsters Daltonatheneum gaan voor duurzaamheid

Kapsalon Daltonatheneum groen 2023

In2hair, het kapsalon van Daltonatheneum Westerlo, zal voortaan meer aandacht besteden aan duurzaamheid. Door enkele gerichte maatregelen maken de leerling-kapsters hun dienstverlening milieuvriendelijker.

De ambitie is om een echt groen kapsalon te zijn.

In het kapsalon van Daltonatheneum Westerlo komen wekelijks tientallen klanten over de vloer om te genieten van de kappersvaardigheden van 7HRZ.

De vijf dames zijn aan hun laatste weken op de school bezig, maar wilden graag nog hun steentje bijdrage aan een meer duurzame werking. “Wij denken volop aan onze toekomst en die gaat veel verder dan ons diploma”, zo vertelt Emma Van Dyck.

“We zullen allemaal ons deel moeten doen om de wereld leefbaar te houden, ook wij als kapsters. Dus vonden we het een goed idee om hier op school te tonen hoe dat kan.”

Samen met de leerkrachten gingen de leerlingen op zoek naar duurzamere alternatieven voor het materiaal dat ze gebruiken. Enkele waterkranen werden vervangen door exemplaren die minder water verbruiken. Ook voor het afval zochten ze naar een oplossing.

Carine Jacobs, leerkracht haarzorg, licht toe: “We kozen voor een andere leverancier die ons milieuvriendelijkere producten kan leveren en voor de afvalverwerking gaan we in zee met The Green Scissors, een Nederlandse organisatie gespecialiseerd in milieuoplossingen voor kappers. De bedoeling is om dat ook de volgende jaren voort te zetten en een echt groen kapsalon te zijn.”

The Green Scissors haalt het afval gescheiden op en verwerkt het tot nieuwe materialen. Zo produceren ze met het verzamelde plastic nieuwe tafels en met het haar meststoffen en matten die op de bodem van rivieren olie kunnen absorberen.

 “Als je erbij nadenkt, is dat toch iets heel speciaal. Haar geknipt in Westerlo, gaat rivieren zuiveren,” vult leerling Romy Voorjans aan. “Dat lijkt me dus een heel goede reden om je haar te laten knippen in ons kapsalon.”

Het initiatief oogst lof over de landsgrenzen heen. Onlangs kreeg het kapsalon bezoek van een groep leerkrachten uit Zweden, Portugal, Turkije en Kroatië. Zij werken samen rond klimaatverandering in het kader van een Erasmusproject en waren zeer onder de indruk.

Foto  : Emma Van Dyck en Romy Voorjans zijn trots op hun groene kapsalon.

Kapsalon Daltonatheneum groen 2023

Deel dit artikel