Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karttalent Ean Eyckmans (15) pakte volle buit in laatste weekend IAME Benelux-kampioenschap en wordt vice-kampioen

Ean Eckmans

Ean Eyckmans 15) uit Herentals Noorderwijk maakte het nog spannend, zaterdag op het circuit van Mariembourg. De vijftienjarige kartpiloot uit Herentals won alle drie de races en zorgde daarmee voor een spannende laatste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap.

De talentvolle Vlaming had de eerste race van het seizoen moeten missen, maar kwam zaterdag nog dicht bij de titel in de X30 Senioren-klasse. Uiteindelijk kwam hij slechts vijf punten tekort voor de titel. 

"Jammer natuurlijk dat hij net te weinig punten had, maar Ean deed niettemin tevreden zijn verhaal. “In alle heats ben ik eerste geworden en in de kwalificatie derde. Ik denk dat het geen slecht weekend was.” Wat was er in de kwalificatie gebeurd? “We waren wel snel genoeg voor de poleposition, maar ik moest iemand inhalen in mijn snelle ronde. Dat kan gebeuren.”

Die derde plek was in ieder geval een prima uitgangspositie voor de races. Zo toonde Ean ook op overtuigende wijze. Hij bleek onklopbaar. “Het was vanaf de heats een perfect weekend. Ik wist dat ik nog steeds het kampioenschap kon winnen. Maar mijn lot lag in iemands anders’ handen. Die zou bepalen of ik kampioen zou worden of niet.”

Hij vervolgde: “Ik kon niks meer doen dan gewoon top drie proberen te finishen. Ik was totaal niet bezig met het kampioenschap. Ik probeerde gewoon de races te winnen en wilde laten zien dat ik de beste was. Dat is gelukt. Meer kon ik niet doen. Ik wilde gewoon winnen en laten zien dat ik de beste was. Dat heb ik gedaan en daar ben ik heel blij mee. Dat ik uiteindelijk tweede ben geworden met een weekend minder gereden, is nog steeds goed. Ik denk dat als ik tijdens de eerste ronde ook had meegedaan ik het kampioenschap had gewonnen.”

Dat hij destijds afwezig was, had alles te maken met het feit dat hij dit seizoen ook het nog prestigieuzere OK-kampioenschap rijdt. Hij had in datzelfde weekend een OK-wedstrijd. “Daar ligt mijn focus. Voor mij waren de X30 races om in shape te blijven voor de OK-wedstrijden. Ik baal er dan ook niet van dat ik die eerste wedstrijd niet heb meegedaan. Ik had nu eenmaal een andere race.”

Met de titel van vice-kampioen op zak gaat Ean zich nu richten op het WK OK in Franciacorta. “Dat is de belangrijkste race van het seizoen voor mij. Daar ligt mijn main focus. In die race hoop ik in de top vijf te finishen. Met mijn team Lennox Racing hebben we een pakket voor elkaar gekregen om te vechten voor een topvijfplek en ik denk zelfs dat een topdrieplaats ook mogelijk is. Als alles goed verloopt, kan ik het WK misschien wel winnen.”

Hij kent het Italiaanse circuit goed. Ean: “Op die baan heb ik dit jaar ook X30 gereden, als voorbereiding op het WK. Ik weet al waar ik kan inhalen, of waar ik het beter niet probeer. Helaas is het niet mijn favoriete baan, omdat die veel lange en snelle bochten heeft. Er zijn ook niet veel plekken waar je kunt inhalen.”

Voor een piloot met de ambitie wereldkampioen te worden, maakt dat uiteindelijk niets uit. Een goede piloot moet overal sterk zijn weet Ean. Bovendien hoopt hij op niet al te lange termijn de overstap te maken naar de autosport, en daar geldt dat zeker ook.

Wellicht dat hij al komend seizoen debuteert. “Ik ben er niet echt op gefocust, maar het zou altijd tof zijn als ik ergens zou kunnen rijden. Als iemand me vraagt om het te doen, dan zou ik het graag doen. En als er niemand komt, dan kart ik graag nog een jaar.”

Hoe zijn autotoekomst eruitziet? “Racen in Amerika zou ik leuk vinden. Mijn vader heeft Indy gereden en de mensen daar, het publiek bij de Indy Car vind ik leuker dan in Europa. Er zit nog meer show bij. Eerst gaan we in de winter proberen een paar kartraces in Amerika te rijden. En tegen die tijd hoop ik wereldkampioen te zijn!”

 

X30 Senior: Eyckmans opnieuw, Goldstein kampioen

Door in alle kwalificatiemanches de snelste te zijn en de Finale in Mariembourg te domineren heeft Ean Eyckmans alles gedaan wat hij kon om de titel in de X30 Senior categorie (14-29 jaar) te pakken, maar het zou niet genoeg zijn.

 Voor aanvang van deze ultieme proef van het seizoen wist de winnaar van de manche in Genk dat de titelstrijd zou afhangen van Elie Goldstein.  En door de tweede plaats te behalen in de Finale kon de Brusselaar zich verzekeren van zijn 4de opeenvolgende titel in de Benelux voor de piloot uit Herentals en Henkie Kalteren.

 In de Finale kon de Nederlander een mooie 3de plaats pakken voor Malo Bolliet, winnaar van de IAME Series France en de terugkerende Noah Maton.  Net na de Top 5 vinden we Simon Lacroix (beste rookie van de dag), Tristan Kroone, Julian Kamen, François Dell’Atti en Alessandro Tudisca.

Tot slot hebben we nog een speciale vermelding voor Aaron Ferrazzano!  In zijn debuutjaar in deze categorie kon de X30 Junior kampioen van 2022 een mooie 5de plaats behalen in het kampioenschap en behaalde hij hierdoor de eretitel van beste rookie van het seizoen." Wendy Eyckmans/NNieuws

 

Ean Eyckmans

Ean Eyckmans

Ean Eyckmans

Ean Eyckmans

Ean Eckmans

Deel dit artikel