U bent hier

Karttalent Ean Eyckmans stapt over naar prestigieuze OK Junior-klasse; deal met fabrieksteam Kosmic

Herentals
22.01.2020 - 16.01u
Door: Lex Verellen

De afgelopen jaren bevestigde kartpiloot Ean Eyckmans in de X30 Mini-klasse steeds weer zijn status van aanstormend talent; nu is het tijd voor hem om een stapje hogerop te gaan.

Komend seizoen komt de elfjarige inwoner van Herentals uit in de prestigieuze OK Junior-klasse. Dat doet hij voor het Kosmic Racing Department, het fabrieksteam van het Italiaanse kartmerk dat wordt gerund door de Belg Olivier Maréchal.

De beslissing om op een Kosmic-kart te gaan racen, was voor Ean een eenvoudige keuze. "Vorig jaar was ik af en toe al eens een paar keer met Exprit/OK-Junior motor van mijn vaders team aan het trainen. In mei trainde ik een keer mee met de Junioren van het Europees kampioenschap in Genk. Hier viel ik op bij meneer Robazzi en Olivier Maréchal en toen is de bal aan het rollen gegaan", legt Ean uit.

"Zij vroegen me of ik een paar dagen naar Italië wilde komen om te testen. Tijdens de test had ik het gevoel dat het onmiddellijk goed zat. Mijn keuze was dan ook snel gemaakt, ook al had ik nog andere leuke aanbiedingen van andere fabrieken!"

Omdat zijn ouders zelf al vele jaren actief zijn in de racerij – zijn vader Wim was een begenadigd auto- en kartpiloot en heeft hij een eigen kartteam EGP, zijn moeder Wendy runt de firma Speedwear – kennen zij veel mensen, onder wie Maréchal.

Toch heeft die connectie geen invloed gehad op de beslissing van Ean, zegt hij. "Wel is het een sterk pluspunt: Belgen onder elkaar. En Olivier kent me sinds ik baby ben. Hij heeft me door de jaren heen zien groeien in de kartsport. Hij weet hoe gedreven ik ben. Ik ben zeer trots dat ik nu de Kosmic-kleuren mag verdedigen als een eerstejaars Junior. Ik heb er zeker zin in."

Ean wacht een druk seizoen met zo'n twintig raceweekeinden. Zo gaat hij dit jaar de WSK Supermasters Series, de Wintercup in Lonato, de WSK Euroseries, een aantal EK's en het WK in Brazilië rijden. Om zijn sport en school zo goed mogelijk te combineren krijgt Ean alle steun van zijn school Klavertje Vier in Noorderwijk.

"Daar ben ik school heel dankbaar voor. Zij hebben begrip dat ik toch wel wil proberen om op dit niveau te racen en dat ik de kans moet grijpen als die zich voordoet. Hierdoor moet ik wel veel zelfstudie doen. Dat doe ik samen met mijn mama. Ik ga naar school om de leerstof die ik zelf heb verwerkt te laten testen."

"Door mijn hoge scores op school denk ik dat ik een goede balans heb gevonden tussen karten en school. Omdat ik de volgende vijf maanden superveel races heb, is het wel belangrijk dat we een goede planning opstellen. Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik een goede balans heb in mijn hoofd, dat als ik op de kartbaan ben me geen zorgen maak over school."

Omdat het voor Ean zijn eerste seizoen is in de OK Junior-klasse, ziet hij 2020 als leerjaar. "Ik ben enorm blij dat ik in de OK Junior kan starten in een professioneel kader waar we niet met tien junioren in één tent gaan staan." Bij zijn team gaat kwaliteit boven kwantiteit, weet hij. Er is meer dan voldoende aandacht voor iedereen, van de motorist tot telemetrie-man.

"Ik ga de overgang zo goed mogelijk proberen te laten verlopen. Met deze Kosmic/Vortex-combinatie en de goede sfeer die we in het team hebben kan dit alleen maar de goede richting op gaan."

Ean staat dan ook te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. "Ik kijk ernaar uit om volgende week in Adria van start te gaan, maar eerst ga ik nog een aantal dagen testen in Lonato met iedereen van Tony Kart, Kosmic & Exprit. Daarna ga ik snel naar België voor nog een paar tests en volgende week donderdag begin ik aan mijn nieuw OKJ raceavontuur!"

Ean bedankt zijn familie voor de steun. "Ik besef maar al te goed dat zij de basis zijn van de weg die ik nu aan het bewandelen ben en dat ik dankzij hun inzet en hun geloof in mij al een mooi parcours heb kunnen afleggen. En verder vooral ook een grote dank aan meneer Robazzi en Olivier Maréchal om mij als eerstejaars junior onder hun vleugels mee te nemen."

Ean Eyckmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Projectmanagement, Arai, Speedwear en Joris Van Dijck.

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 24.10.2021 - 22.58u reading time3min

3 Amateur B

“Bakens van Licht” - Troostplekken aan kerken en kapellen in Meerhout-Laakdal

Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 23.10.2021 - 07.55u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 22.10.2021 - 16.52u

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.10.2021 - 15.15u

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute
Herentals | Lille | Neteland | Turnhout regio 22.10.2021 - 08.05u

Nieuwe Ring voor Retie : plannen

Kempen regio | Vlaanderen 21.10.2021 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto