U bent hier

Kasteeldorp meest tevreden over lokaal bestuur (62%), Herentals zit in diepe ravijn (22%) (2)

Herentals | Neteland | Olen | Vorselaar
18.06.2021 - 18.47u
Door: Herman Gezelle

Hoe tevreden ben je over jouw gemeente? De nieuwe 3-jaarlijkse Gemeente-Stadsmonitor heeft ook voor de Netelanders heel wat in petto.

De lokale bestuurders van Vorselaar onder leiding van burgemeester Lieven Janssens (ActieV) mogen in de handen klappen.

Van de 300 Vlaamse gemeenten, zijn de inwoners van het Kasteeldorp het meest tevreden over hun lokaal bestuur (62%).

Keizerstad Herentals scoort op Vlaams en Kempens vlak opvallend slecht : Herentals had van alle Kempense gemeenten de laagste score op de vraag of de inwoners tevreden zijn over het bestuur (22%).

'We gaan dit ter harte nemen, maar het zijn bijzondere tijden', reageert burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

Bij een rondvraag in het centrum van Herentals en Noorderwijk blijkt dat coalitiepartner N-VA met mobiliteitschepen Yoleen Van Camp op kop, veel roet in het eten in de populariteitspoll van het lokaal bestuur gooit. Vooral het compleet gebrek aan visie over mobiliteit (o.a. de verkeersknippen Wuytsbergen, Rietbroek), de kasseien in het centrum, haar fiasco's Zandpand en Upstores blijft de Herentalsenaar irriteren.

Oppositieraadslid oud-burgemeester en Kamerlid Jan Bertels (Vooruit) : 'Herentals scoort maar 22 % qua vertrouwen in het stadsbestuur op de gemeente-en stadsmonitor. Hierbij behaalt de meerderheid van CD&V en NV-A de laagste score van alle Neteland gemeenten. Je oogst wat je zaait.'

Bij het antwoord ‘voelt u zich gelukkig’, blijken de Klokkeververs (Herentals) toch 83% 'ja' te antwoorden. Het gelukkigst in Neteland is de Olenaar, waar 88% positief antwoordt.

Nieuwsgierig naar uw gemeente?

Bekijk de resultaten voor jouw gemeente of stad.

Download met 1 druk op de knop jouw gemeentescan, raadpleeg een digitale steekkaart naar keuze, of stel zelf je eigen rapport samen.

Verkeersveiligheid is voor heel wat Vlamingen nog een issue, al zien we wel een positieve evolutie bij de schoolverplaatsingen. Inwoners uit de centrumsteden leven milieubewuster en we hebben in 2020 meer gesport.

Het zijn enkele resultaten uit de Gemeente-Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur waarin we onder meer peilen naar de tevredenheid van de inwoners doorheen verschillende beleidsthema's die de leefkwaliteit in de gemeente beïnvloeden. (pp) Foto : Kasteel Vorselaar /  Adrie de Kok.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto