U bent hier

Kastelse muziekverenigingen kunnen coronaproof repeteren

Kasterlee
23.09.2020 - 19.08u
Door: Mark Jaspers

Zowat alle muziekverenigingen waren de voorbije weken koortsachtig op zoek naar locaties waar voldoende ruimte is om opnieuw te kunnen repeteren.

Zowel voor zangkoren als voor fanfares moet immers 4 vierkante meter per muzikant beschikbaar zijn om coronaproof te kunnen repeteren.

Dat het gemeentebestuur van Kasterlee oplossingen vond, om na een lange tijd van gedwongen stilte opnieuw aan de slag te gaan, klonk bij de verenigingen als muziek in de oren.

Met vier zangkoren, een accordeonclub, en vier fanfares verspreid over de drie deelgemeenten is Kasterlee gezegend met veel muzikaal vertier en talent. Nadat de repetities abrupt moesten stoppen als gevolg van de lockdown, was het gebrek aan samen kunnen zingen en spelen voor vele muzikanten een groot gemis.

Sinds één en ander terug mogelijk is, hebben de muziekverenigingen zich noodgedwongen moeten verdiepen in protocollen en draaiboeken om de repetities te kunnen hervatten. Maar omdat de gebruikelijke repetitielokalen in coronatijd vaak te klein zijn, moest ook daar nog een hindernis genomen worden.

"Na een bevraging einde augustus wisten we welke noden onze muziekverenigingen hadden om opnieuw te kunnen starten," zegt schepen van cultuur Guy Van de Perre.

"Dagelijks zoeken we naar oplossingen voor allerlei problemen die we voorgeschoteld krijgen. We kunnen niet altijd alles oplossen, maar we zijn blij dat we voor de muziekverenigingen de puzzel met succes hebben kunnen leggen."

Cobra-Deluxe

De meeste oplossingen werden gevonden in de eigen gemeentelijke infrastructuur. Zo worden de grote zalen van de ontmoetingscentra van Tielen en Kasterlee mee ingezet als repetitieruimte.

Maar om iedereen te kunnen huisvesten werd ook private infrastructuur gezocht en gevonden. Zo hebben enkele fanfares hun intrek genomen in Cobra-Deluxe in Lichtaart.

De primeur was voor fanfare de Kempenzonen van Tielen, en intussen heeft ook fanfare de Kunstminnaars van Kasterlee er een aantal repetities in Lichtaart opzitten.

Er stonden heel wat huwelijksfeesten en andere evenementen in de agenda van Cobra-Deluxe, maar het zal niemand verbazen dat die door corona allemaal geannuleerd zijn.

Er was dan ook snel een overeenkomst tussen het gemeentebestuur en Cobra-Deluxe om de danstempel tijdelijk een andere invulling te geven.

Guy Van de Perre, "Wanneer grootschalige dansfeesten opnieuw mogelijk zijn, gaan we ervan uit dat op dat moment ook de maatregelen voor fanfares versoepeld zullen worden, waardoor zij dan terug naar hun gebruikelijke repetitielokalen mogen.

We zijn 'den Benny van de Cobra' zeer dankbaar voor zijn constructieve medewerking en zijn blij dat de vele muzikanten opnieuw samen muziek kunnen maken in onze gemeente!"

Bijschrift foto: fanfare de Kunstminnaars van Kasterlee tijdens hun eerste repetitie in Cobra-Deluxe.

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst
Turnhout regio 23.10.2020 - 17.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto